У травні Росія використає “тришаровий” план дестабілізації України, – ГУР


У травні Росія використає "тришаровий" план дестабілізації України, - ГУР

Фото: Заступник начальника ГУР Міноборони України Вадим Скібіцький (Віталій Носач, РБК-Україна) Автор: Вадим Ребрина

Заступник начальника Головного управління розвідки Міноборони Вадим Скібіцький прогнозує, що у травні Росія використає “тришаровий” план дестабілізації України, який складається з військової, дезінформаційної та міжнародної частин.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на інтерв’ю Скібіцького виданню The Economist.

Основним фактором є військовий, зауважив Скібіцький.

За його словами, знадобляться тижні для того, щоб нещодавно виділена Сполученими Штатами військова допомога надійшла на лінію фронту. Водночас, як пише видання зі слів представника ГУР, навряд чи ця допомога зрівняє український потенціал з російськими запасами снарядів або забезпечить ефективний захист від російських керованих авіаційних бомб.

Другою частиною російського плану є дезінформаційна кампанія Кремля в Україні, яка буде спрямована на підрив української мобілізації та політичної легітимності президента Володимира Зеленського, президентський термін якого умовно закінчується 20 травня. Хоча Конституція дозволяє безстрокове продовження його дії у воєнний час, опоненти президента вже наголошують на його вразливості, пише видання.

Третьою частиною плану, за словами заступника начальника ГУР, є кампанія Росії з міжнародної ізоляції України. “Вони будуть трясти ситуацію, як зможуть”, – сказав він.

Допомога Україні від США

Наприкінці квітня президент США Джо Байден підписав фінансування допомоги Україні на майже 61 млрд доларів.

В той же день, 24 квітня, Байден оголосив про новий пакет військової допомоги на 1 млрд доларів, в який мають увійти ракети для ППО, боєприпаси для артилерії та реактивних систем, бронетехніка. За словами Байдена, відправка розпочнеться “найближчими годинами, буквально через кілька годин”.

За два дні, 26 квітня, глава Пентагону Ллойд Остін оголосив про виділення найбільшого пакета військової допомоги на 6 млрд доларів, до якого увійдуть засоби перехоплення для систем NASAMS і Patriot, безпілотники, артилерійські боєприпаси, ракети “земля-повітря” та ін.

Видання Poltico написало, що йдеться про контракти на постачання зброї з виробниками США на 6 млрд доларів. За даними видання, обладнання надходитиме в Україну протягом кількох років.

Речниця Білого дому Карін Жан-П’єр 29 квітня заявила, що Україна вже отримує озброєння з нового пакета допомоги. Про який саме пакет йдеться, незрозуміло.

В Інституті вивчення війни прогнозують, що забезпечені західним озброєнням Збройні сили України зможуть не допустити суттєвого оперативного просування російських військ під час запланованої літньої наступальної операції агресора. Однак армія РФ таки використає окремі переваги й адаптацію, щоб створити суттєву загрозу для Сил оборони.

Глобальний саміт миру

Зеленський вважає, що російський диктатор Володимир Путін буде намагатися зірвати роботу Глобального саміту миру, який у середині червня відбудеться у Швейцарії для обговорення шляхів до мирного врегулювання війни в Україні.

Росію на саміт не запросили.

Хто братиме участь у саміті – у матеріалі РБК-Україна.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.

www.rbc.ua

Share

You may also like...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *