Рішення про збільшення ліміту імпорту електроенергії для України очікується до кінця року


Рішення про збільшення ліміту імпорту електроенергії для України очікується до кінця року

Україна очікує збільшення лімітів на імпорт електроенергії (фото: Віталій Носач / РБК-Україна) Автор: Юрій Дощатов

Ухвалення рішення про збільшення технічних можливостей для імпорту Україною електроенергії з Європи, яке Київ очікував у вересні, затягується і може бути ухвалено до кінця року.

Про це РБК-Україна повідомили кілька джерел, як в Україні, так і в міжнародних структурах.

Наразі експерти європейської мережі системних операторів передачі електроенергії (ENTSO-E) прораховують таку можливість, сказав один зі співрозмовників видання. В ENTSO-E повинні бути впевнені, що збільшення постачання електроенергії буде безпечним для роботи європейської енергосистеми. “Результат очікується до кінця року”, – зазначив він.

При цьому джерело не виключило, що рішення може бути ухвалене і до кінця осені.

Україна намагається домовитися про збільшення ліміту імпорту електроенергії з нинішніх 1,7 ГВт мінімум до 2,2 ГВт. Політичне рішення для цього від Єврокомісії вже є, залишається отримати технічний висновок від ENTSO-E. Його в Києві чекали у вересні.

Ще один співрозмовник видання зазначив, що очікування Києва були дещо завищені. “Це системні обмеження з боку ENTSO-E і ніколи вони не говорили, що є можливість для збільшення (ліміту імпорту – ред.). Вони вивчали, але поки що не дали жодного разу відповіді “так”, – сказав співрозмовник.

Директор центру “Психея” Геннадій Рябцев у коментарі РБК-Україна зазначив, що учасникам ENTSO-E невигідно збільшувати пропускну спроможність мереж у бік України. Причина в тому, що це може зменшити ефективність роботи системи в цілому через те, що споживачі в Україні потребують енергії лише в окремі години та з різною потужністю.

“Виходом може стати будівництво нових ЛЕП та укладання строкових контрактів на імпорт певних обсягів енергії. Без них пропускну спроможність навряд чи вдасться підняти вище за 1,9-2,0 ГВт”, – сказав експерт.

Водночас, як уже писало РБК-Україна, у Києві сподіваються, що у разі потреби питання збільшення технічних можливостей для постачання електроенергії до 2,2 ГВт може бути вирішене за кілька днів.

www.rbc.ua

Share

You may also like...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *