РФ вперше вдарила по Україні надважкою авіабомбою ФАБ-3000

Росія вперше застосувала надважку бомбу ФАБ-3000 у Харківській області
Росія вперше застосувала надважку бомбу ФАБ-3000 у Харківській області. Фото: bild.de

Російські окупаційні сили вперше використали надважку бомбу ФАБ-3000 проти України. Ця подія сталася в Липцях Харківської області, де була скинута тритонна бомба ФАБ-3000 М-54 з керованим модулем планування та корекції, пише FBC.

Згідно з повідомленням німецького видання BILD, бомба впала за 15 метрів від будівлі Нової Пошти №1, але попри це завдала їй серйозної шкоди.

Раніше експерт з аналізу відкритих даних Юліан Рьопке писав про масове застосування в Україні найважчої на той момент плануючої фугасної авіабомби ФАБ-1500-М54. Проте тепер з’явилися повідомлення про використання ще потужнішої зброї.

«Сьогодні Росія скинула на Україну першу ФАБ-3000 М-54 КМПК, вразивши будівлю Нової Пошти №1 у прифронтовому селищі Липці Харківської області. Важка бомба масою 3 тонни (бойова частина 1,2 тонни) впала за 15 метрів від будівлі, але все одно завдала їй серйозної шкоди», — коментує Рьопке.

Пропагандистський російський телеграм-канал Fighterbomber зазначає, що це «перше бойове застосування в історії людства бомби такого калібру з КМПК». Радіус суцільної поразки ФАБ-3000 складає 230 метрів, а уламки зберігають свою забійну силу на відстані до 1240 метрів.

Share

You may also like...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *