Генпрокурор розповів про катування і тортури українських військових у полоні

Генпрокурор шокував кількістю українських військовополонени, що зазнають тортур. Фото: REUTERS

Генеральний прокурор України Андрій Костін оприлюднив шокуючу інформацію про масштаби катувань українських військовополонених у російському полоні. Згідно з результатами першого неофіційного скринінгу, проведеного серед військовополонених, до 90% з них зазнають як фізичних, так і моральних тортур. Ці дані було передано через «Інтерфакс-Україна».

За словами Костіна, українські військовополонені піддаються нелюдському поводженню, яке включає фізичне, сексуальне та ментальне насильство. 

«Система, яку створила Росія, це система катувань і нелюдського поводження стосовно тих, хто опиняється в їхніх руках — на окупованих територіях або на територіях РФ», — заявив Костін.

Коментуючи ці дані, керівник команди Міжнародного кримінального суду (МКС) в Україні Бренда Голліс зазначила, що справа не стільки в кількості, як у тенденціях, що демонструють певні категорії військовополонених та види катувань.

Андрій Костін шокував, заявивши про масові катування українських військовополонених у російському полоні, де до 90% зазнають фізичних та моральних тортур. Фото: slovoidilo.ua

«Це все нам необхідно знати, щоб отримати необхідні докази, свідчення. Ми не розглядаємо індивідуальні випадки, ми розглядаємо широку картину, яка представляє злочини», — зазначила Голліс.

Ці жахливі дані ще раз підкреслюють важливість міжнародного контролю і реагування на злочини, що вчиняються проти українських військовополонених. Нагадаємо, що випадки тортур вже неодноразово документувались: молодший лейтенант російської окупаційної армії Олексій Кіпрін із позивним «Барс» та група інших окупантів знущались з полонених військових ЗСУ на Харківщині. На кадрах, які потрапили до Мережі, росіяни ведуть зв’язаних українських військових лісом, б’ють їх і погрожують розстріляти.

tsn.ua

Share

You may also like...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *