ФСБ не може налагодити координацію з військовими РФ у Курській області, – ISW


ФСБ не може налагодити координацію з військовими РФ у Курській області, - ISW

Фото: ФСБ не може налагодити ефективну координацію зі Збройними силами РФ (Getty Images) Автор: Валерій Савицький

Федеральна служба безпеки РФ (ФСБ) намагається координувати бойові завдання з російськими військовими, попри те, що контролює антитерористичну операцію проти українського “вторгнення” в Курській області.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на звіт Інституту вивчення війни (ISW).

У звіті посилаються на публікацію в російському опозиційному виданні “Новая газета Европы”, яке ідентифікувало військовослужбовця спецназу ФСБ, що загинув у боях у Курській області в серпні 2024 року. Ця інформація підтверджує, що на теренах області воюють елементи спецназу ФСБ РФ.

За даними видання, один з офіцерів спецслужби поставив перед спецназом, зокрема бійцями груп “Альфа” та “Вимпел”, завдання виявити та знищити українські диверсійно-розвідувальні групи в Курській області. Водночас, офіцер заявив, що зазначені групи спецпризначенців погано пристосовані для ведення комбінованих боїв із застосуванням важкої техніки проти регулярних збройних сил.

В ISW нагадали, що спецназ ФСБ зазвичай проводив контртерористичні операції проти невеликих терористичних груп та, ймовірно, не має достатньої підготовки й обладнання, необхідного для протистояння підрозділам ЗСУ, що проводять комбіновані атаки.

Інше наближене до російських спецслужб джерело повідомило “Новой газете в Европе”, що Центр спецоперацій ФСБ не має “спільного зв’язку” з російськими військовими частинами та що досі відсутній спільний штаб для координації бойових завдань між ФСБ та російськими військовими.

У звіті нагадали, що 9 серпня російський диктатор Володимир Путін доручив ФСБ провести контртерористичну операцію в Бєлгородській, Брянській та Курській областях після початку українського вторгнення в Курську область 6 серпня. Однак згодом продовжив доручати дублюючі завдання Міністерству оборони, ФСБ і Росгвардії Росії.

Аналітики ISW зазначили, що Кремль і російське військове командування намагалися створити злагоджену та ефективну структуру командування й управління (С2) під час реагування на українське “вторгнення” в Курську область. Залишається незрозумілим, які обов’язки належать до компетенції контртерористичної операції ФСБ або Координаційної ради Міноборони.

ISW раніше оцінював, що дублювання завдань та слабкі структури С2, скоріш за все, і надалі створюватимуть тертя між ФСБ та Міноборони Росії.

Операція ЗСУ в Курській області

Збройні сили України почали операцію в Курській області 6 серпня. На кінець місяця українські військові взяли під контроль 100 населених пунктів регіону, а також взяли у полон кілька сотень російських військових.

Це дозволило відволікти близько 40 тисяч російських військових з різних напрямків фронту в Україні.

Путін наказав керівництву армії звільнити окуповані райони області до 1 жовтня.

На початку вересня російські військові перейшли в наступ, але він може закінчитися грандіозним провалом.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.

www.rbc.ua

Share

You may also like...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *