Вільна торгівля з Канадою: що передбачає нова угода

Україна підписала нову угоду про вільну торгівлю з Канадою: що передбачає угода та як Канада підтримує Україну
Україна підписала нову угоду про вільну торгівлю з Канадою: що передбачає угода та як Канада підтримує Україну. Фото: shutterstock.com

Сьогодні, 26 червня, Україна підписала оновлену угоду про вільну торгівлю з Канадою, яка має на меті зміцнити економічні зв’язки між двома країнами та підтримати розвиток української економіки в умовах російської агресії. Як повідомляє кореспондент УНІАН, про це заявила перший віце-прем’єр-міністр України міністр економіки Юлія Свириденко на прес-конференції, пише FBC.

Угода зберігає умови доступу до ринку для товарів, які були встановлені ще у 2017 році, але також була значно розширена, щоб включити розділи про інвестиції, послуги й інклюзивну торгівлю.

За словами міністра, угода передбачає лібералізацію ринку послуг за негативним списком, що означає, що дозволено все, що не заборонено в самій угоді. Також угода посилює захист взаємних інвестицій, що має на меті стимулювати економічну активність та залучення капіталу.

Це без перебільшення історична подія. Це перша угода, яка чітко показує, що Україна поділяє торговий порядок денний Канади, США, ЄС, Японії й інших наших партнерів, 

зазначила Свириденко.  

Завдяки угоді працівники українських компаній, які надаватимуть послуги в Канаді, зможуть за спрощеними і розширеними умовами подаватися на тимчасовий в’їзд до Канади. Це полегшить процес взаємодії між українськими та канадськими підприємствами, сприяючи обміну досвідом і технологіями.

Для товарів, які експортуються до Канади без мит, можна буде використовувати компоненти з ЄС, Великої Британії й Ізраїлю. Це значно розширить можливості для українських виробників та сприятиме їх інтеграції у глобальні ланцюги постачання.

Загальна підтримка України з боку Канади сягнула вже 13,5 млрд канадських доларів, що становить приблизно 9,86 млрд доларів США. А наприкінці квітня 2024 року було повідомлено, що Канада передасть Україні понад 2,3 млн доларів на виробництво дронів. Крім того, країна додатково виділить 13 млн канадських доларів на чеську ініціативу з виробництва і закупівлі артилерійських боєприпасів.

Share

You may also like...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *