Чим відрізняється екран дешевого телефону від флагманської моделі? Чи варто доплачувати за кращу якість?

Сьогодні справді непросто порівнювати дисплеї в телефонах крізь призму сухих технічних характеристик. Для непрофесіонала всі вони виглядають однаково, однак на прикладі комплектуючих китайського бренду https://www.aks.ua/catalog/displei-ekrany/brand/infinix ми бачимо, що ціни на пристрої сильно різняться. І якщо різницю не видно оком типового користувача, то в чому саме полягає відмінність між екраном недорогого смартфона і моделлю преміум класу?

Усе зводиться до технології

 Основною відмінністю дисплеїв є технологія, згідно з якою вони були зроблені. Купуючи бюджетний телефон, можемо бути впевнені, що отримаємо пристрій з РК-екраном IPS, тобто рідкокристалічним дисплеєм. Дорожчі мобільні пристрої мають дисплеї AMOLED https://www.aks.ua/catalog/displei-ekrany/brand/realme, в яких кожен піксель підсвічується індивідуально.

Що це означає на практиці? Як правило, AMOLED просто відтворює більш привабливу картинку. Кольори, що відображаються на такій панелі, яскравіші, кути огляду ширші, а чорний колір – справжній. Це пов’язано з тим, що чорні пікселі не мають підсвічування. На рідкокристалічних екранах “чорний” насправді – це темно – сірий, тому що світлодіоди повинні хоча б злегка освітлювати піксель для відображення зображення.

 Також, завдяки цьому індивідуальному підсвічуванню, OLED-екрани досягають кращих результатів у контенті з широким динамічним діапазоном (HDR). Дивлячись відео, підготовлене за цією технологією, ми можемо бути впевнені, що воно матиме кращий вигляд на екрані AMOLED, ніж на екрані РКД. Виготовлення AMOLED-екрану обходиться дорожче, тому й зустрічається переважно в смартфонах середнього та преміум класу.

Чи означає це, що AMOLED завжди кращий?

 Не обов’язково. Хоча AMOLED має об’єктивні переваги перед РК-панелями, він також має низку недоліків. Найсерйозніший пов’язаний із вигоранням екрана. Останніми роками ця проблема була значною мірою вирішена виробниками, але якщо ми використовуємо навігацію дуже часто (наприклад, працюючи в таксі або як торговельний представник), ми можемо очікувати, що за певний час елементи інтерфейсу мапи постійно відображатимуться на дисплеї. Інша проблема – передача кольору. Не всім подобаються перенасичені кольори в недорогих AMOLED, особливо коли ми дбаємо про точну передачу кольору, наприклад, під час перегляду фотографій або відео. У цьому плані РК-екрани, які пропонують більш природні кольори і трохи гірші кути огляду, зазвичай працюють краще.

Share

You may also like...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *