Міненерго не буде знижувати для великих промислових підприємств частку імпорту електроенергії

Зараз вона становить 80%, що дозволяє їм уникати відключень.

Міненерго не буде знижувати для великих промислових підприємств частку імпорту електроенергії

Енергетики

Міністерство енергетики заявило, що неможливо зменшити частку імпорту електроенергії для великих промислових підприємств, аби до них не застосовували відключення світла, передає “Інтерфакс-Україна”.

Як відомо, графіки відключень світла не застосовуватимуть до підприємств, які імпортують 80% від свого споживання електроенергії. Бізнес просив зменшити цифру до 50%.

Це питання обговорили на робочій нараді за участі Федерації роботодавців України (ФРУ) і першого заступник глави Міненерго Юрія Власенка. Власенко заявив пронаявність значного дефіциту е/е через постійні обстріли.

“Щодо постанови – це не 100%, а 80%. (…) Не йдеться про зменшення 80%, лише про збільшення”, – сказав посадовець і зазначив, додавши, що наразі обсіг імпорту електроенергії становить 1,7 ГВт*год е/е і тривають переговори щодо збільшення до 2,2 ГВт*год. Через 203 тижні мають ухвалити відповідне рішення.

Натомість представники енергоструктур закликали бізнес будувати власні генерації електроенергії. Натомість президент “Укрметалургпрому” Олександр Каленков запропонував залучити до цього процесу міністерства фінансів і економіки, аби вирішити питання фінансування, і закликав відстрочити ремонт енергоагрегатів для зниження дефіциту. 

Найбільше у цій ситуації страждають підприємства гірничо-металургійного комплексу. Зокрема, частка електроенергії у структурі собівартості виробництва залізорудного концентрату становить 60%, окатишів – 32%, сталевої продукції – від 3,5% до 24%. А враховуючи падіння цін на залізорудну продукцію на світових ринках, очікується зниження обсягів експорту на 15% у другому півріччі 2024 року, до 2,7-3 млн тонн.

При цьому головний аналітик GMK Center Андрій Тарасенко повідомив, що в Україні вартість електроенергії зараз перевищує тарифи в країнах Європи і становить 112,3 євро/МВт*год. У ЄС суми енергосубсидій через підвищення цін на електроенергію 2022 року становили EUR181 млн, 2023 року – EUR194 млн.

lb.ua

Share

You may also like...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *