Зростання цін в Україні пришвидшиться: НБУ вказав на причини


Зростання цін в Україні пришвидшиться: НБУ вказав на причини

Фото: Ціни в Україні будуть зростати більш швидко (Getty Images) Автор: Олександр Білоус

У квітні 2024 року зниження інфляції в річному вимірі призупинилося. Національний банк України прогнозує, що зростання споживчих цін помірно пришвидшиться в найближчі місяці.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на коментар з інфляції НБУ.

Як зазначається в повідомленні, у квітні споживча інфляція в річному вимірі (р/р) залишилася на рівні попереднього місяця – 3,2%. Фактичні темпи зростання цін були дещо нижчими за траєкторію прогнозу НБУ.

“Відхилення від прогнозу забезпечувала динаміка мало прогнозованих чинників тимчасового характеру, передусім стрімкіше падіння цін на сирі продукти харчування. Це пов’язано як з ефектами теплої цьогорічної погоди й меншим тиском на витрати бізнесу через здешевлення сировини під впливом значних минулорічних врожаїв, так і з переорієнтацією виробників на внутрішній ринок через блокаду західних кордонів”, – йдеться в коментарі.

НБУ прогнозує, що зростання споживчих цін помірно пришвидшиться в найближчі місяці через вичерпання ефектів більших врожаїв попереднього року та теплої погоди цього року, збільшення витрат бізнесу на оплату праці та зростання адміністративної складової інфляції.

Інфляція в Україні

Нагадаємо, зростання споживчих цін в Україні у квітні 2024 року склало 3,2%. Це мінімальне значення з жовтня 2020 року, коли річна інфляція становила 2,6%.

У квітні НБУ покращив прогноз щодо інфляції до 8,2% на 2024 рік та прогнозує помірне посилення інфляційного тиску цього року з огляду на очікуване вичерпання ефектів великих урожаїв попереднього року, подальше відновлення споживання та підвищення видатків бізнесу в умовах війни.

www.rbc.ua

Share

You may also like...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *