Зараз ми програємо цю війну. Це очевидно, — командир штурмової бригади

Командир Третьої штурмової бригади Дмитро Кухарчук прокоментував ситуацію на фронті.
Командир Третьої штурмової бригади Дмитро Кухарчук прокоментував ситуацію на фронті. Фото: pravda.com.ua

Дмитро Кухарчук, 34-річний комбат Третьої штурмової бригади, став добровольцем ще у 2014 році. Після року служби звільнився і до повномасштабного вторгнення займався політичною та громадською діяльністю. Вже понад рік він командує Другим батальйоном Третьої штурмової бригади, яка брала участь у битві за Бахмут і звільняла Андріївку восени 2023-го. Наразі батальйон захищає позиції на Харківщині, біля Борової, де російські війська посилили атаки з метою вийти на кордони Луганської області, пише FBC.

У новому інтерв’ю Кухарчук відзначив, що війна перейшла у критичний етап, де жодна зі сторін не має значних просувань, що призводить до позиційної війни. Він підкреслив, що нинішня ситуація є найкритичнішою за останні два з половиною роки.

Він зазначає, що ситуація на фронті залишається нестабільною, хоча деяким здається, що вона стабілізувалася. Це може призвести до розслаблення, яке є небезпечним, адже в суспільстві немає єдності, і багато людей готові поступитися територіями задля миру.

Я не говорю про те, що всі мають воювати, хоча, можливо, рано чи пізно всім доведеться — і чоловікам, і жінкам. Людям не подобається вилазити із зони комфорту, в тому числі з ментальної зони комфорту,

висловився військовий. 

Росіяни наближаються до Часового Яру, що може стати плацдармом для подальших наступів. Проте Кухарчук не вважає взяття окремих населених пунктів критичним, але визнає, що повзучий наступ росіян може мати важкі наслідки. Ворог використовує похідні батальйони, які постійно поповнюються новими солдатами.

Але якщо говорити відверто, будь-який населений пункт нічим не важливіший за інший населений пункт. Так, у Часіку є висоти, але так само в Костянтинівці є висоти. Тому драматизувати момент абсолютно не потрібно,

зазначив Кухарчук.

Комбат також зазначив, що Росія використовує нові механізми мобілізації, включаючи іноземців, але це не свідчить про закінчення власних ресурсів. Натомість Україна значно відстає в мобілізаційних процесах, зокрема серед ув’язнених, де потенціал значно зменшився з 2022 року.

Зараз ми програємо цю війну. Це очевидно. Ми втрачаємо території, ми втрачаємо найкращих людей,

додав він.

Кухарчук підкреслив, що війна не виконала свою націєтворчу функцію, і суспільство не бере активної участі у війні. Для мобілізації потрібні ментальні зміни й перегляд ставлення держави до громадян. Він попереджає, що якщо не буде зроблено висновків і роботу над помилками не проведуть, Україна може програти цю війну. 

Share

You may also like...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *