Site icon Новини України ФБК Перший Діловий Первый Деловой

Українців закликали утриматись від поїздок на окуповані території: що відомо


Українців закликали утриматись від поїздок на окуповані території: що відомо

Фото: автобус з людьми (Getty Images) Автор: Едуард Ткач

Російські загарбники заманюють українців повернутися на окуповані території України, щоб підтвердити права власності на нерухомість.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на заяву Міністерства з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій.

У відомстві зазначили, що росіяни погрожують відібрати у людей житло, якщо ті не приїдуть.

“На тимчасово окупованих територіях окупаційна влада РФ намагається заманити громадян України повернутися на ТОТ. Зокрема, окупанти поширюють інформацію, що власники нерухомості мають повернутися на ТОТ, щоб підтвердити права на нерухомість. Інакше окупанти погрожують позбавити людей права власності на їхнє житло”, – йдеться в повідомленні.

Мінреінтеграції рекомендує українцям утримуватись від поїздок на окуповані території і не піддаватися на погрози окупантів. У відомстві наголосили, що контакти з російською владою небезпечні.

Також у міністерстві підкреслили, що будь-які дії, документи або вимоги окупаційної влади – незаконні та не мають жодних правових наслідків.

“Нерухомість українських громадян на ТОТ охороняється законами України й міжнародним правом. Особи, які причетні до позбавлення українців їхнього майна на ТОТ, нестимуть кримінальну відповідальність і відшкодовуватимуть усі збитки”, – додали у відомстві.

Крім того, Мінреінтеграції звернулось до українців з проханням повідомляти правоохоронним органам або на гарячу лінію 1548 інформацію про факти незаконного позбавлення українців житла, а також про осіб, причетних до таких дій.

Нагадаємо, що за інформацією Центру національного спротиву, російські окупанти вигадали нову схему “віджиму” житла у мешканців на тимчасово окупованих територіях України. Зокрема, втратити житло можуть навіть ті, хто не виїхав з окупації і оформив право власності на нерухомість відповідно до російського законодавства.

Раніше РБК-Україна повідомляло, що на тимчасово окупованих територіях Запорізької області загарбники почали видавати так звані “ліцензії” на розграбування українських надр.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.

www.rbc.ua

Exit mobile version