Site icon Новини України ФБК Перший Діловий Первый Деловой

Єврокомісія не знайшла підстав для занепокоєння через заборону Україною нафти “Лукойлу”


Єврокомісія не знайшла підстав для занепокоєння через заборону Україною нафти "Лукойлу"

Фото: Валдіс Домбровскіс (Getty Images) Автор: Олександр Білоус

Єврокомісія не бачить підстав для занепокоєння через припинення транзиту нафти російського “Лукойлу” через Україну до Угорщині й Словаччині.

Про це заявив віцепрезидент Єврокомісії Валдіс Домбровскіс, повідомляє РБК-Україна з посиланням на його коментар “Радіо Свобода”.

“Ми дослідили вплив санкцій України на російського постачальника енергоресурсів “Лукойл” і зібрали інформацію з усіх боків – Словаччини, Угорщини, а також України та Хорватії – щоб отримати повну та точну картину ситуації… Поставки сирої нафти через трубопровід Brotherhood тривають, і наразі немає проблеми з їхньою безпекою”, – сказав він.

У Єврокомісії також вказують, що отримали від української влади підтвердження, що транзит сирої нафти з Росії до Угорщини і Словаччини не зазнав впливу, оскільки “Лукойл” не є її власником.

“Ми продовжуємо уважно стежити за ситуацією та активно працюємо з зацікавленими державами-членами над альтернативними рішеннями, зокрема через Адріатичний трубопровід Janaf. У ширшому плані ми поновили наші заклики до держав-членів прискорити свої зусилля, щоб зменшити свою залежність від російського викопного палива”, – додав Домбровскіс.

Санкції проти “Лукойлу”

Нагадаємо, у липні Угорщина та Словаччина заявили про припинення постачання нафти від російської компанії “Лукойл” через Україну у зв’язку із внесенням Києвом компанії до списку санкцій. Київ наполягає, що трубопроводом іде той самий обсяг нафти, що й раніше, завдяки іншим російським компаніям.

Угорщина та Словаччина звернулися до Єврокомісії з проханням розпочати консультації щодо торговельної угоди з Україною.

Прем’єр-міністр України Денис Шмигаль заявив, що запроваджені Україною санкції не порушують Угоду про асоціацію з ЄС, а реакція словацької та угорської сторін є вкрай політизованою та маніпулятивною.

Через Україну щорічно транзитом проходить близько 12-13 млн тонн нафти. Близько 5 млн тонн з них отримує Угорщина, для якої цей обсяг становить майже 70% від імпорту.

Детальніше про ситуацію з транзитом нафти читайте в матеріалі РБК-Україна “Буря у склянці. Навіщо Путін та Орбан влаштували політичну виставу через нафту та санкції”.

www.rbc.ua

Exit mobile version