У Зеленського назвали умову для початку переговорів з Росією


У Зеленського назвали умову для початку переговорів з Росією

Фото: керівник Офісу президента Андрій Єрмак (Віталій Носач, РБК-Україна) Автор: Каріна Левицька

Україна проти заморожування війни. Головна умова для початку переговорів з російською Федерацією – відхід ворожих військ на позиції до 24 лютого 2022 року.

Про це заявив керівник Офісу президента Андрій Єрмак, повідомляє РБК-Україна з посиланням на Corriere della Sera.

Єрмак нагадав, що український президент Володимир Зеленський ніколи не говорив про територіальний компроміс. Президент завжди наголошував на необхідністі прийняти міжнародно визнані кордони.

“Однак це правда, що він був готовий вести переговори (у 2022 році, – ред.), виходячи із ситуації напередодні російського вторгнення. Для нас Крим та Донбас залишаються українськими, вони не підлягають обговоренню. Ми проти заморожування війни, ми хочемо її завершення. Нас заспокоює той факт, що країни Глобального Півдня також засуджують російське вторгнення та силове захоплення територій”, – заявив Єрмак.

Однак він наголосив, що для того, щоб розпочати переговори, необхідно повернутися до ситуації, що була до першого пострілу російської гармати о четвертій годині ранку понад два роки тому.

“Тоді ми будемо говорити про те, як відновити наш суверенітет до кордонів 1991 року”, – підкреслив Єрмак.

Керівник ОП зауважив, що йому байдуже, що говорить російський диктатор Володимир Путін щодо необхідності враховувати “реалії на землі”.

“Мені байдуже, що говорить цей агресор! Ми не можемо будувати мирну пропозицію під впливом тих, хто хотів цієї війни. Ми будемо готові провести міжнародну конференцію, коли відчуємо себе сильними, а також матимемо підтримку країн Глобального Півдня для переговорів з РФ”, – сказав він.

Мирні ініціативи для України

Україна запропонувала свій план для мирного врегулювання війни – так звану формулу миру. До того ж, цього червня у Швейцарії відбувся перший мирний саміт України, на якому обговорювали дипломатичні шляхи завершення конфлікту.

Українське керівництво не виключило можливості запросити Росію на другий саміт. Деякі країни, які зазвичай підтримують Росію, зокрема Китай, Бразилія, Індонезія та Південна Африка, висунули власні мирні ініціативи.

Проте президент Володимир Зеленський розкритикував альтернативні мирні плани, вважаючи їх такими, що можуть зашкодити процесу встановлення миру.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.

www.rbc.ua

Share

You may also like...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *