В українських містах запроваджено карантин через африканську чуму свиней

Карантин у понад 20 населених пунктах Чернівецької області через африканську чуму свиней. Фото: meatnews.com.ua

У понад 20 населених пунктах Чернівецької області оголосили карантин через африканську чуму свиней. Вірус було виявлено у тушах свиней, знайдених на березі Прута в Чернівцях. Про це повідомила заступниця начальника обласної Держпродспоживслужби Анжела Косован.

Суворі заходи у трьохкілометровій зоні

За словами Косован, у трьохкілометровій зоні від місця виявлення африканської чуми умови карантину будуть суворішими. До цієї зони входять Першотравневий район Чернівців, а також села Буда, Магала, Прут та Остриця. Тут буде проведено облік свинопоголів’я, забій свиней з ознаками захворювання і спалення їх туш. Також здійснюватиметься контроль за забиттям свиней, заборонено вивезення свиней за межі зони карантину, їх продаж й участь у виставках і ярмарках.

Обмеження у десятикілометровій зоні

У десятикілометровій зоні будуть обліковувати свиней, проводити роз’яснювальну роботу, а також заборонять торгівлю свинями та свининою з населених пунктів. До цієї зони належать:

  • Чернівецька громада: Чернівці, Коровія;
  • Боянська громада: Бояни, Припруття, Боянівка, Гай;
  • Волоківська громада: Волока, Валя Кузьміна;
  • Великокучурівська громада: Великий Кучурів, Годилів, Снячів;
  • Горішньошерівецька громада: Задубрівка;
  • Кам’янська громада: Кам’яна, Михальча, Заволока, Дубове, Спаська;
  • Магальська громада: Рідківці;
  • Мамаївська громада: Мамаївці, Стрілецький кут, Новий Киселів;
  • Острицька громада: Луковиця, Цурень;
  • Чагорська громада: Чагор, Молодія, Луковиця, Кут;
  • Топорівська громада: Топорівці.

Виявлення вірусу та розслідування

На березі Прута було знайдено свіжу тушу двомісячної свині, а також 12 частин і субпродукти дорослої свині. Після проведення дезінфекції туші були спалені. Зразки м’яса відправили на експертизу до державної лабораторії Держпродспоживслужби в Івано-Франківську, де підтвердили наявність вірусу африканської чуми свиней.

Прокуратура розпочала розслідування за фактом порушення санітарних правил і норм щодо запобігання інфекційним захворюванням та масовим отруєнням. Досудове розслідування проводять слідчі поліції.

Що відомо про африканську чуму свиней

Африканська чума свиней — це небезпечне й невиліковне інфекційне захворювання, яке вражає свиней. Вірус відзначається високою смертністю, легкими шляхами передачі та мутацією. Уражені свині мають підвищену температуру, ослабленість, блювання, втрату апетиту, кровотечі з рота, вух чи очей. Хоча вірус не є небезпечним для людей, він передається від свині до свині, що робить його особливо загрозливим для свинарських господарств.

suspilne.media

Share

You may also like...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *