США та Україна підписали безпекову угоду: ближче до НАТО

Байден та Зеленський підписали 10-річну двосторонню угоду про безпеку. Фото: ukrinform

Сьогодні на полях саміту G7 в Італії президент США Джо Байден та президент України Володимир Зеленський підписали 10-річну двосторонню угоду про безпеку. Цей договір спрямований на посилення захисту України від російських загарбників і є важливим кроком на шляху до можливого членства України в НАТО. Про це повідомляє Reuters.

Відповідно до угоди, Сполучені Штати знову підтвердили свою підтримку захисту України, її суверенітету та територіальної цілісності, особливо на тлі відновлення наступу Росії на східному фронті України. «Сторони визнають, що ця угода підтримує міст до можливого членства України в альянсі НАТО. Для забезпечення захисту України обидві сторони визнають, що Україні потрібні значні військові сили», — йдеться у тексті угоди.

Президент Зеленський давно добивався членства України в НАТО, проте союзники досі не пішли на цей крок. Нова угода підкреслює, що у разі збройного наступу чи загрози такого нападу проти України, вищі посадові особи США й України зустрінуться протягом 24 годин для обговорення заходів реагування та визначення додаткових потреб в обороні.

Документ також наголошує на важливості значних військових сил, надійних можливостей і стійких інвестицій в оборонно-промислову базу України, які відповідають стандартам НАТО. США мають намір надавати довгострокову матеріальну допомогу, навчання та консультування, забезпечення, розвідку, безпеку, оборонно-промислову, інституційну й іншу підтримку для розвитку українських сил безпеки та оборони.

Нагадаємо, що раніше президент Зеленський також підписав 10-річну безпекову угоду з Японією.

tsn.ua

Share

You may also like...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *