США дозволили «Азов» використовувати американську зброю

США зняли заборону на постачання зброї Азову. Фото: Reuters/G. Garanich

Після кількох років заборони з боку США адміністрація Джо Байдена дозволила українській бригаді «Азов» використовувати передану американську зброю. Про це пише «Washington Post» з посиланням на Державний департамент США.

Відтепер бригада матиме доступ до військової допомоги США на рівні з іншими. «Після ретельної перевірки українська 12-та бригада спеціального призначення «Азов» пройшла перевірку Ліхі, проведену Державним департаментом США», — зазначено у повідомленні. Там відмічають, що у бригади не знайшли ознак порушення прав людини, через які 10 років тому «Азову» заборонили використовувати американську зброю. Дехто з посадовців вважав, що «азовці» дотримуються ксенофобських та ультранаціоналістичних поглядів. Доказів цього не знайшли.

Це рішення відкриває нові можливості для «Азову» і зміцнює обороноздатність України у боротьбі проти російської агресії. Державний департамент наголошує на важливості підтримки України в цей критичний час.

Як повідомляли Українські Новини, 8 липня 2023 року президент України Володимир Зеленський забрав із Туреччини п’ятьох командирів, які командували обороною металургійного комбінату «Азовсталь» у Маріуполі Донецької області. Додому повернулися Денис «Редіс» Прокопенко (командир на той момент полку «Азов»), Святослав «Калина» Паламар (заступник Прокопенка), Сергій «Волина» Волинський (виконувач обов’язків командира 36-ї бригади морської піхоти), Олег Хоменко (старший офіцер «Азова») й Денис Шлега (командир 12-ї бригади НГУ).

Ці події свідчать про зміцнення військового співробітництва між США та Україною, а також про підвищення довіри до українських військових підрозділів, які грають ключову роль у захисті країни.

ukranews.com

Share

You may also like...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *