Site icon Новини України ФБК Перший Діловий Первый Деловой

Росіяни активно використовують Starlink у війні проти України, – ISW


Росіяни активно використовують Starlink у війні проти України, - ISW

Фото: армія РФ намагається зрівняти технологічний паритет з Україною (Getty Images) Автор: Валерій Савицький

Російські війська використовують незаконно отримані термінали Starlink для покращення бойової координації та ефективності своїх тактичних розвідувально-ударних комплексів в Україні. Таким чином агресор намагається вирівняти технологічний паритет із ЗСУ.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на звіт Інституту вивчення війни (ISW).

Українські військовослужбовці, що діють на теренах Донецької області, розповіли The Washington Post, що термінали Starlink дедалі частіше з’являються на передових позиціях росіян. За їхніми словами, незаконно отримана технологія допомагає військам РФ вирішити проблеми з бойовою координацією та зв’язком, а також покращити точність вогню російських тактичних засобів.

За словами командира українського взводу безпілотників, що діє біля Новогродівки (на південний схід від Покровська), українські розвідувальні дрони почали масово фіксувати термінали Starlink на російських позиціях в цьому районі у вересні 2024 року. Він додав, що поява терміналів збіглася зі зменшенням кількості перехоплених російських радіопередач, в яких російські солдати передавали своїм командирам неповну або неправильну інформацію з поля бою.

“Інший український військовий заявив, що російські війська на Покровському напрямку, схоже, мають достатньо терміналів Starlink, щоб забезпечити окремі тактичні групи власними терміналами. Українські солдати зазначили, що нещодавні російські перемоги на полі бою, зокрема захоплення Вугледара наприкінці вересня 2024 року, частково обумовлені використанням росіянами терміналів Starlink”, – йдеться у звіті.

В ISW також зазначили, що для організації бойової координації та передачі інформації про цілі вогневим і ударним елементам, російські війська переважно покладаються на радіо та інші незахищені технології зв’язку. При цьому росіяни ще не отримали на озброєння сучасні системи управління полем бою, щоб організувати свої тактичні розвідувально-ударні комплекси (ТрУК), як це вже зробили багато підрозділів ЗСУ.

Доступ України до системи Starlink надав українським військам технологічну перевагу в проведенні більш ефективної бойової координації та впровадженні нових розробок у сфері ТрУК раніше, ніж російські війська. Армія РФ імовірно, намагається нівелювати ці українські переваги, розширюючи масштаби власного використання терміналів.

“Україна наразі реалізує стратегію, спрямовану на нівелювання російських переваг у живій силі та матеріально-технічних засобах за рахунок технологічних інновацій та адаптації, і технологічний паритет між українськими та російськими військами підриватиме ці зусилля”, – йдеться у звіті ISW.

Термінали Starlink у війні в Україні

Українська армія почала отримувати термінали Starlink з початку повномасштабного вторгнення. До серпня 2022 року Україна отримала від Польщі 5 тисяч станцій для супутникового інтернету Starlink.

Днями глава МЗС Польщі Радослав Сікорський заявив, що отримані Україною термінали Starlink були профінансовані Варшавою. Ілон Маск не має до цього відношення.

Нещодавно виявилося, що росіяни встановили в ударні дрони “Шахед” супутниковий зв’язок Starlink. Це дозволяє ворогу використовувати безпілотники також для розвідки.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.

www.rbc.ua

Exit mobile version