Поправки до рішення Саміту миру ставлять під загрозу «формулу» Зеленського

До Саміту миру внесли поправки, які знижують пріоритетність «формули миру» Зеленського, ставлячи під загрозу українські інтереси.
До Саміту миру внесли поправки, які знижують пріоритетність «формули миру» Зеленського, ставлячи під загрозу українські інтереси. Фото: president.gov.ua

До проєкту рішення Саміту миру внесли невигідні для України поправки, викликані тиском Швейцарії та держав Глобального Півдня. Ці зміни загрожують пріоритетності «формули миру» Володимира Зеленського, відкриваючи шлях іншим мирним ініціативам.

Згідно зі статтею «Європейської правди», фінальне рішення саміту, ймовірно, не буде відповідати українським інтересам. У документі, що є у розпорядженні ЗМІ, «мирний план Зеленського» перестав бути ключовим для врегулювання війни, що ставить на один рівень з ним інші ініціативи, включно з китайськими.

Також з рішення саміту прибрали всі пункти, які могли б підтримати «мирний план Зеленського». Саміт зосередиться на трьох питаннях: ядерна безпека, продовольча безпека й звільнення полонених, що не стосуються досягнення миру.

«Якщо Київ схвалить рішення саміту в нинішньому вигляді, він дасть зелене світло на просування існуючих і появу нових планів, які точно будуть менше враховувати українські інтереси. І навіть найближчі друзі України не зможуть цьому завадити. Ключова зміна — це те, що «мирний план Зеленського» перестав бути безальтернативним або навіть ключовим документом для врегулювання війни», — зазначено у статті «Європейської правди».

Швейцарська сторона пояснила, що такий вибір зробили для полегшення досягнення консенсусу, але це створює додаткові загрози для України, зокрема у питанні долучення РФ до переговорного процесу.

Ухвалення подібного рішення сигналізуватиме світу про поступки України, що важко буде скасувати. Володимира Зеленського закликають знайти шлях для зміцнення «формули миру» і уникнення ризиків, які несе поточне рішення саміту.

eurointegration.com.ua

Share

You may also like...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *