Орбан передав лідерам ЄС свій “мирний план” щодо війни РФ проти України з цілями та термінами


Орбан передав лідерам ЄС свій "мирний план" щодо війни РФ проти України з цілями та термінами

Фото: прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан (Getty Images) Автор: Валерія Поліщук

Прем’єр-міністр Угорщини Віктор Орбан передав лідерам ЄС свій “мирний план” щодо війни Росії проти України з цілями і термінами.

Про це заявив політичний директор прем’єр-міністра Угорщини Балаж Орбан, повідомляє РБК-Україна з посиланням на Magyar Nemzet.

“Є дві воюючі сторони, Україна і Росія, і три або чотири великі, або середні держави, які можуть зіграти вирішальну роль як посередники. Це Сполучені Штати, Європа, Китай, а також, наприклад, Туреччина, яка допомогла досягти поки що лише часткової угоди щодо чорноморських зернових коридорів”, заявив він.

Орбан наголосив, що ці країни є першими і ключовими, якщо йдеться про реальне миробудівництво.

“Ми побували скрізь з метою з’ясувати, наскільки великі і які шанси на мир. Спочатку миротворча місія побувала у двох охоплених війною країнах. З цих поїздок стало зрозуміло, що Україна і Росія дуже рішуче налаштовані на боротьбу, і без участі зовнішніх посередників ми, на жаль, побачимо дуже жорстокі руйнування в найближчі місяці”, – зазначив він.

Представник прем’єра Угорщини додав, що Китай і Туреччина прихильні до миру, тому вони можуть бути потенційними посередниками.

“Дональд Трамп також прихильний до миру, тож якщо він знову стане президентом США, то незабаром сам буде укладати мир. Але європейці і нинішня адміністрація США виступають за продовження війни”, – заявив він.

За його словами, Орбан звернувся до лідерів Європейської ради з листом про перебіг переговорів, досвід першої фази миротворчої місії та угорські пропозиції.

“Якщо Європа хоче миру, хоче мати вирішальний голос у врегулюванні війни та припиненні кровопролиття, вона повинна зараз виробити і здійснити зміну напрямку”, – зазначив він.

За його словами, фактично це план Орбана щодо врегулювання війни Росії проти України.

“Так, це фактично план Орбана, який зараз лежить на столі у кожного прем’єр-міністра ЄС. Реалістична оцінка ситуації, реалістичні цілі і відповідними термінами – такий наш підхід”, – заявив він.

“Мирний” тур Орбана

2 липня Віктор Орбан відвідав Київ, де зустрівся із президентом Володимиром Зеленським. Під час зустрічі угорський прем’єр закликав Зеленського припинити вогонь та погодитись на “мирні переговори”.

5 липня Орбан вирушив до Москви, де провів переговори із російським диктатором Володимиром Путіним. Зміст цих переговорів не розголошується.

Після Москви Орбан подався до Китаю, де зустрівся з главою КНР Сі Цзіньпіном. Після цього він розповів, що Росія та Китай підтримують початок переговорів про припинення війни в Україні та сподіваються на їх початок до кінця цього року.

У свою чергу, Європейський Союз розкритикував дії Орбана, оскільки вони не були узгоджені з іншими членами ЄС, і Орбан не має повноважень вести переговори від імені всього блоку.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.

www.rbc.ua

Share

You may also like...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *