Нобелівська премія-2024: оголошено лауреатів з медицини та фізіології


Нобелівська премія-2024: оголошено лауреатів з медицини та фізіології

Фото: оголошено лауреатів Нобелівської премії-2024 з медицини та фізіології (Getty Images) Автор: Марія Кучерявець

У понеділок, 7 жовтня Нобелівський комітет оголосив лауреатів щорічної премії з медицини й фізіології. Ними стали науковці Віктор Амброс та Гері Равкан за відкриття мікроРНК та її роль у посттранскрипційній регуляції генів.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на прес-службу Фонду Нобеля.

Що відомо про лауреатів

Новина доповнюється…

Хто став лауреатом в галузі медицини минулого року

Зазначимо, що Нобелівська премія з фізіології та медицини є вищою нагородою за наукові досягнення в цій галузі, яку щорічно присуджує Шведська королівська академія наук у Стокгольмі.

У 2023 році нагороду отримали вчена з Угорщини Каталін Каріко та доктор філософії зі США Дрю Вайсман. Премію їм присудили за сприяння у створенні вакцин Moderna та BioNTech/Pfizer проти коронавірусу.

Науковці зробили революційний внесок у забезпечення ефективного використання мРНК для вакцин, які врятували мільйони життів під час пандемії.

“Завдяки своїм революційним відкриттям, які докорінно змінили наше розуміння того, як мРНК взаємодіє з імунною системою, лауреати сприяли безпрецедентним темпам розробки вакцин під час однієї з найбільших загроз для здоров’я людини в наш час”, – заявили в прес-службі Фонду Нобеля.

Нобелівський тиждень-2024

Нагадаємо, що сьогодні стартував Нобелівський тиждень, під час якого стануть відомі лауреати цієї престижної премії за 2024 рік. Премію присуджують щорічно з 1901 року за видатні заслуги у галузі фізики, хімії, фізіології та медицини, літератури та діяльності за збереження миру. Також з 1969 року присуджують премію Шведського центрального банку з економічних наук пам’яті Альфреда Нобеля.

Нобелівська премія заснована згідно із заповітом шведського підприємця, винахідника динаміту та філантропа Альфреда Бернарда Нобеля. Весь свій статок (близько 31,5 млн шведських крон) він призначив на фінансування міжнародної премії.

Згідно з його волею, річний прибуток від цієї спадщини має ділитися між особами, які попереднього року найбільше прислужилися людству в різних галузях діяльності. Цьогоріч розмір винагороди встановлено на рівні 11 мільйонів шведських крон.

Графік оголошення лауреатів

Лауреатів Нобелівської премії-2024 визначать з 7 по 14 жовтня, а саме:

  • 7 жовтня – фізіологія й медицина,
  • 8 жовтня – фізика,
  • 9 жовтня – хімія,
  • 10 жовтня – література,
  • 11 жовтня – мир,
  • 14 жовтня – премія Шведського центрального банку з економічних наук пам’яті Альфреда Нобеля.

До слова, за інформацією західних ЗМІ, цьогоріч президент України Володимир Зеленський знову є фаворитом букмекерів на Нобелівську премію миру. Втім, на думку експертів, він навряд чи зможе її отримати, оскільки є лідером країни, яка перебуває у стані війни.

Іншим фаворитом букмекери називають російського опозиціонера Олексія Навального, який помер в колонії у РФ в лютому цього року. Однак експерти зазначають, що оголосити його лауреатом неможливо, оскільки Нобелівську премію неможливо здобути посмертно.

Загалом на здобуття Нобелівської премії миру цього року висунули 286 кандидатів. Серед номінантів: Близькосхідне агентство ООН у справах палестинських біженців (БАПОР), Міжнародний кримінальний суд (МКС) і генсек ООН Антоніу Гутерреш.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.

www.rbc.ua

Share

You may also like...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *