Навіть без світла. Як працюватимуть торгівельні мережі, якщо будуть блекаути


Навіть без світла. Як працюватимуть торгівельні мережі, якщо будуть блекаути

Фото: Як працюватимуть магазини у разі тривалих відключень світла (freepik.com) Автор: Катерина Гончарова

Торгівельні мережі готуються до сценарію, коли світло можуть вимикати надовго. Зараз більшість ТЦ пропонують покупцям підзарядити гаджети і обіцяють продовжувати роботу навіть під час можливих тривалих відключень світла.

Про це йдеться у матеріалі РБК-Україна “Як Київ готується до тривалих відключень світла і скільки це коштує”.

Як планують працювати крупні мережі магазинів

ТРЦ, супермаркети та крупні торгівельні мережі почали закуповувати генератори та інше необхідне під час відключень обладнання ще з перших вимкнень світла у 2022 році.

В усіх торгівельних центрах мережі “Епіцентр” в наявності є дизель-генератори: вони автоматично вмикаються при відключенні централізованого енергопостачання, кажуть РБК-Україна у прес-службі компанії.

“Ще в попередні роки, після масованих атак на інфраструктуру, ми провели діагностику та ремонт, а подекуди і заміну цього обладнання, щоб стабільно пройти відключення”, – підкреслили в компанії.

Там обіцяють продовжувати роботу за відсутності світла, навіть попри те, що забезпечення світлом з дизель-генераторами в середньому обходиться втричі дорожче. Також цього року, як і раніше, буде продовжено дію національного проекту “Ділимось світлом”. В рамках ініціативи у всіх торгівельних центрах мережі є станції підзарядки гаджетів “Заряджайзери”.

На дахах ТЦ встановили шість сонячних електростанцій загальною потужністю 6,8 МВт. Це дозволяє замістити до 30% споживання електроенергії. В 2024-2025 роках планують оснастити сонячними панелями ще 16 ТЦ та логістичний центр, збільшивши загальну потужність власних СЕС ще на 25 МВт. Планують встановлювати і наземні сонячні електростанції.

Всі магазини “Еко Маркет” забезпечені генераторами для автономної роботи. З усіх 90 маркетів половина працює саме в регіонах.

“У деяких магазинах встановили більш потужні генератори для потреб не тільки самого магазину, але й орендарів і станцій мобільного зв’язку, розповідає виданню заступник генерального директора “Еко Маркет” з управління торговельною мережею Денис Погорєлов.

В магазиннах мережі оновили обладнання на більш енергоефективне. Для забезпечення тепла є модульні системи опалення: автономні теплові насоси. У всіх магазинах компанії на зиму передбачені зони для заряджання гаджетів. Також створять окремі місця обігріву, якщо ситуація з опаленням взимку буде важкою. Можна буде прийти і зарядити свої пристрої. За умови, що це не вплине на сукупне навантаження.

За словами співрозмовника, траплялися випадки, коли люди приносили електричні чайники й це перевантажувало систему.

“В таких ситуаціях ми закликаємо звертатись до наших працівників – вони допоможуть гостям, зокрема з гарячою водою. Також під час блекаутів у маркетах з кулінарією буде можливість придбати готову та гарячу їжу”, – каже Погорєлов.

Раніше експерт розповів, скільки житлових будинків Києва готові до тривалих відключень світла і що треба зробити для підготовки.

Також у У КМДА розповіли, де в Києві не вимикають світло при відключеннях.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.

www.rbc.ua

Share

You may also like...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *