“НАТО готується ввести війська в Україну через поразку ЗСУ”: в РНБО спростували новий фейк росіян


"НАТО готується ввести війська в Україну через поразку ЗСУ": в РНБО спростували новий фейк росіян

Фото: “НАТО готується ввести війська в Україну через поразку ЗСУ”: в РНБО спростували новий фейк росіян (Getty Images) Автор: Ксенія Вертебна

Російські пропагандисти розпочали нову кампанію з дезінформації щодо готовності НАТО до “відчайдушного” кроку. ЗМІ РФ поширюють інформацію про можливе введення військ Північноатлантичного альянсу в Україну через “крах” ЗСУ.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Telegram-канал Центру протидії дезінформації.

“Згідно з пунктом 8 Статуту НАТО, дії Альянсу є оборонними, покликаними запобігати конфлікту, а не провокувати його. Альянс несе відповідальність за те, щоб уникнути ескалації цієї війни і її поширення за межі України”, – йдеться у спростуванні.

Як розповіли у Центрі, Україна не зверталась до своїх партнерів із проханням про введення їхніх збройних сил для відсічі агресора. Країни-члени НАТО надають Україні підтримку, відповідно до пункту 5, у вигляді зброї, техніки, підготовки особового складу та медичної допомоги пораненим захисникам.

Так, з початку повномасштабного вторгнення Росії у лютому 2022 року США надали Україні фінансову, військову та гуманітарну допомогу, яка перевищує 75 мільярдів доларів. Держави-члени і партнери НАТО виділили понад 100 мільярдів доларів.


"НАТО готується ввести війська в Україну через поразку ЗСУ": в РНБО спростували новий фейк росіян

Фото: “НАТО готується ввести війська в Україну через поразку ЗСУ”: в РНБО спростували новий фейк росіян (Центр протидії дезінформації РНБО України)

Нагадаємо, раніше росіяни поширювали фейки про чорну трасплантологію в Україні. Так, ворожі Telegram-канали поширюють відеозапис нібито з кладовища в Одесі. За словами росіян, на вказаному цвинтарі ховають українських військових, органи яких буцімто вилучили для подальшого продажу.

В РНБО спростували фейк, зазначивши, що “таблички на могилах у відео підписані російською мовою, тоді як зараз підписи робляться виключно українською”, а подібні кадри поширюються щонайменше з 2015 року.

До слова, Росія вигадала фейк про закриття вишів в Україні задля відправки студентів на фронт. Для підвищення правдоподібності ворог використовує заяви українських політиків щодо потреби оптимізації системи вищої освіти в країні. Це робиться з метою поширення серед української молоді паніки та недовіри до держави.

У Центрі Протидії Дезінформації спростували фейк та зазначили, що насправді немає жодних планів щодо масового закриття вишів в Україні. Йдеться про обговорення можливості об’єднання деяких навчальних закладів, але це не передбачає ані відрахування студентів, ані звільнення викладачів.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.

www.rbc.ua

Share

You may also like...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *