Site icon Новини України ФБК Перший Діловий Первый Деловой

Мобілізація до 25 років. Хто підпадає та які зміни можуть очікувати українців


Мобілізація до 25 років. Хто підпадає та які зміни можуть очікувати українців

Фото: деякі категорії українців до 25 років підпадають під мобілізацію (Getty Images) Автор: Марія Кучерявець

В Україні чоловіки віком від 18 до 25 років зараховуються до категорії призовників. Втім, є випадки, коли й таких громадян можуть мобілізувати.

Про які категорії йдеться і які зміни можливі в питанні мобілізації українців до 25 років – зібрало РБК-Україна в матеріалі.

Зміст

Кого з чоловіків до 25 років можуть мобілізувати на законних підставах

Як пояснили в одному з обласних ТЦК, деяких осіб чоловічої статі віком до 25 років можуть мобілізувати на законних підставах. Наразі мова йде про кілька категорій, а саме якщо чоловік:

В інших випадках мобілізація осіб цієї вікової категорії можлива за власним бажанням. Однак, що стосується останнього пункту списку, згідно з законодавством з квітня 2024 року, в Україні скасовано статус “обмежено придатний”. Тому люди, які його мали, залишаються військовозобов’язаними навіть якщо їм менше ніж 25 років.

Тобто у таких осіб дійсно можуть перевірити військово-облікові документи та якщо немає актуальних, відправити на повторне проходження ВЛК. Після чого чоловік може отримати один із наступних статусів:

Які зміни хочуть внести до закону

Наразі народні депутати працюють над тим, аби заборонити мобілізувати чоловіків 18-25 років, про що повідомив нещодавно народний депутат Олексій Гончаренко. За його словами, цього тижня Комітет з національної безпеки, оборони та розвідки ВРУ комітет підтримав відповідні законодавчі зміни.

Але тут є суттєве уточнення, підкреслив нещодавно під час брифінгу член Комітету, нардеп Федір Веніславський. Мова йде про те, що до досягнення 25-річчя громадяни України чоловічої статі, які навіть були визнані раніше “обмежено придатними” і мають військово-облікову спеціальність, не можуть бути мобілізовані.

За словами Веніславського, це обмеження не поширюється на військовозобов’язаних, які пройшли строкову військову службу й отримали статус військовозобов’язаних.

“(Такі особи – ред.) можуть бути мобілізовані до 25-річного віку, а також тих громадян України, які здобули офіцерське звання через закінчення військових кафедр у вищих навчальних закладах, вони також свідомо обрали шлях офіцера, і вони можуть бути мобілізовані, навіть якщо їм не виповнилося 25 років”, – сказав нардеп.

Крім того, як розповів Веніславський, члени Комітету схвалили зміни щодо можливості звільнення з військової служби військовослужбовців, які були “обмежено придатними”. Далі парламентарі мають розглянути відповідний законопроект у сесійній залі.

Нагадаємо, що від початку повномасштабної агресії РФ в Україні триває загальна мобілізація. Цей правовий режим, разом із воєнним станом, нещодавно було продовжено щонайменше до 9 листопада 2024 року.

Крім того, 18 травня набули чинності нові правила мобілізації та військового обліку. РБК-Україна в окремому матеріалі детально описувало, що передбачають нові зміни.

Під час підготовки матеріалу використовувалися: Facebook-сторінка Одеського обласного ТЦК та СП, а також заяви народного депутата Олексія Гончаренка та члена комітету ВРУ з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Федора Веніславського.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.

www.rbc.ua

Exit mobile version