Site icon Новини України ФБК Перший Діловий Первый Деловой

Литва планується передати Україні допомогу ще на 50 млн євро до кінця року


Литва планується передати Україні допомогу ще на 50 млн євро до кінця року

Фото: міністр оборони Литви Лаурінас Кащюнас (Getty Images) Автор: Валерія Поліщук

Литва планує надати Україні додаткову допомогу на суму 40-50 мільйонів євро до кінця поточного року. Наразі Вільнюс уже направив Києву допомогу на суму 153 мільйони євро у 2024 році.

Про це заявив міністр оборони Литви Лаурінас Кащюнас, повідомляє РБК-Україна з посиланням на LRT.

У рамках подальшої підтримки Литва має намір вкласти 10 мільйонів євро у виробництво ракетного безпілотного комплексу “Паляниця” на території України, а також надати радари, обладнання для розмінування та системи ППО малої дальності.

“Ми шукаємо на ринку системи ППО малої дальності, які можна буде купити і передати. У такому разі не буде необхідності відмовлятися від своїх ресурсів”, – підкреслив Касчюнас.

Основні принципи підтримки України, за його словами, включають мінімальне використання литовських військових ресурсів з подальшою компенсацією, врахування майбутніх потреб України та сприяння розвитку оборонної промисловості Литви.

Одним із прикладів цієї співпраці є виробництво литовських дронів, які проходять випробування на полігонах в Україні. За результатами тестів, п’ять із шести литовських компаній успішно пройшли випробування й уклали контракти на постачання дронів в Україну.

Литва продовжує підтримувати Україну в її боротьбі з російською агресією і зобов’язується щорічно виділяти на військову допомогу не менше 0,25% свого ВВП, що становить близько 190 мільйонів євро. З початку повномасштабного вторгнення Росії Литва надала Україні допомогу, еквівалентну 2% свого ВВП.

Допомога Україні від Литви

Литва активно підтримує Україну в її боротьбі за незалежність. Вільнюс надає значну військову допомогу, включно зі зброєю, боєприпасами та засобами ППО.

Крім того, Литва надає гуманітарну допомогу, приймаючи біженців і надаючи їм тимчасовий притулок, а також направляючи гуманітарні вантажі з продуктами харчування, медикаментами та одягом.

Литва також бере участь у відновленні української інфраструктури та навчанні українських військових.

Під час візиту до Києва в серпні прем’єр-міністр Литви Інгріда Шимоніте заявила, що до кінця осені Вільнюс планує передати Україні понад 5 тисяч дронів.

Раніше, у червні, Литва надала Україні 14 бронетранспортерів M113 у рамках коаліції з розмінування.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.

www.rbc.ua

Exit mobile version