Коли можна не брати повістку від ТЦК

У разі конфліктів під час повітряної тривоги громадяни можуть зателефонувати до поліції і вимагати увімкнення боді-камер.
У разі конфліктів під час повітряної тривоги громадяни можуть зателефонувати до поліції і вимагати увімкнення боді-камер. Фото: РБК

В Україні існує єдина умова, за якої громадяни можуть відмовитися від перевірки документів або вручення повісток в будь-якому громадському місці, крім укриття. Цією умовою є оголошення повітряної тривоги, коли виникає реальна загроза життю, і влада вимагає слідувати до укриття. Про це розповіли адвокати Роман Сімутін та Катерина Аніщенко, пише FBC.

Адвокат Роман Сімутін наводить приклад, коли правоохоронці зупинили водія для перевірки на тверезість, але під час повітряної тривоги суд виправдав водія. За словами Сімутіна, громадяни, які слідують до укриття, мають право відмовити у перевірці документів.

Ніхто не може ставити під загрозу життя і здоров’я людини. Над тим місцем, де людині вручають повістку, можуть збивати ракету. Якщо така вірогідність існує, то її, відповідно, не можна виключати. В протилежному випадку дії громадянина будуть виправдані,

коментує експерт.

Сімутін також згадав випадок, коли суд закрив провадження проти водія, який відмовився проходити алкотест через оголошення повітряної тривоги. Це є прикладом крайньої необхідності, коли життя й здоров’я людини не можна ставити під ризик.

Адвокатка Катерина Аніщенко додає, що громадяни мають право слідувати до укриття під час повітряної тривоги, а вже там мають надати документи для перевірки. У разі конфліктних ситуацій громадяни можуть зателефонувати до поліції, де всі розмови записуються, та вимагати від правоохоронців увімкнути боді-камеру для фіксації дій обох сторін на відео.

Share

You may also like...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *