Ізраїль погодився адаптувати операцію в Секторі Газа під вимоги США


Ізраїль погодився адаптувати операцію в Секторі Газа під вимоги США

Фото: Ізраїль виконає побажання США під час наступу на Рафах (Getty Images) Автор: Валерій Савицький

Ізраїль оновлює свої плани військового наступу на Рафах, щоб вони відповідали вимогам і побажанням США.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на The Times of Israel.

Відповідаючи на запитання, чи може Ізраїль реалізувати наступ у місті Рафах, який би не викликав занепокоєння адміністрації Байдена, високопосадовець Білого дому сказав, що Єрусалим перебуває на правильному шляху для цього.

“Справедливо буде сказати, що ізраїльтяни оновили свої плани. Вони врахували багато з тих занепокоєнь, які ми висловлювали”, – сказав чиновник, не даючи водночас повного “зеленого світла” планам ЦАХАЛу.

США вже кілька місяців виступають проти масштабної військової операції Рафаху, попереджаючи, що не існує жодного способу провести її так, щоб урятувати майже 1,5 млн палестинських біженців, що знайшли прихисток у місті.

За останні тижні Ізраїль почав видавати накази про евакуацію значної частини найпівденнішого міста Сектора Газа, що змусило майже дві третини населення тікати до гуманітарних зон на півдні та заході. Але США, як і раніше, стурбовані тим, що Ізраїль не має гуманітарних систем, здатних подбати про таку кількість людей, які знайшли притулок у зрівняних із землею бомбардуванням районах, на відміну від дещо більш інфраструктурно розвиненого Рафаха.

Натомість високопоставлений чиновник адміністрації Байдена був менш критичним щодо ізраїльських зусиль.

“Повинен сказати, що після моєї поїздки до Ізраїлю за останні кілька днів… цілком очевидно, що ізраїльтяни серйозно ставляться до цих проблем”, – сказав чиновник.

Він також зазначив, що ситуація в Рафаху кардинально змінилася за останні кілька тижнів, з огляду на масову евакуацію палестинців.

Наступ Ізраїлю на Рафах

За більш ніж півроку воєнної операції в Секторі Газа, армія оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) звільнила більшу частину анклаву від терористів ХАМАС і впритул наблизилася до міста Рафах на півдні регіону біля кордону з Єгиптом.

Натомість Європейський Союз та США розкритикували наміри Ізраїлю атакувати Рафах і звинуватили країну у порушенні прав людини через велику кількість загиблих серед цивільних осіб.

США не підтримають військові операції ЦАХАЛу в Рафаху без плану захисту цивільного населення. Також Білий дім вимагає обмежити операції у місті замість повномасштабного вторгнення.

Попри це, ізраїльська армія вже розпочала штурмові дії на околицях південного міста.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.

www.rbc.ua

Share

You may also like...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *