Іспанія скасує “золоті візи” для іноземних інвесторів у нерухомість


Іспанія скасує "золоті візи" для іноземних інвесторів у нерухомість

Фото: прем’єр-міністр Іспанії Педро Санчес (Getty Images) Автор: Валерія Поліщук

Прем’єр-міністр Іспанії Педро Санчес заявив, що Мадрид відмовиться від так званої програми “золотої візи”, яка надає право на проживання іноземцям, котрі зробили великі інвестиції в нерухомість у країні.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Euractiv.

За його словами, скасування цієї програми допоможе зробити доступ до недорогого житла “правом, а не спекулятивним бізнесом”.

У рамках програми громадяни країн, що не входять до ЄС, які інвестують в іспанську нерухомість щонайменше 500 тисяч євро – без залучення іпотечного кредиту – отримують спеціальний дозвіл, який дає їм змогу жити і працювати в країні протягом трьох років.

“Сьогодні 94 з кожних 100 таких віз пов’язані з інвестиціями в нерухомість… у великих містах, де ринок дуже напружений і де практично неможливо знайти гідне житло для тих, хто вже живе, працює і платить податки”, – сказав Санчес.

Він додав, що уряд запустить процес ліквідації цієї схеми на щотижневому засіданні кабінету міністрів у вівторок після вивчення звіту, представленого Міністерством житлового будівництва.

З початку дії схеми “золотої візи” у 2013 році до листопада 2022 року Іспанія видала майже 5 тисяч дозволів, свідчать дані уряду.

Китайські інвестори очолюють список, за ними йдуть росіяни, які вклали понад 3,4 мільярда євро, згідно зі звітом Transparency International за 2023 рік, у якому порушується питання про те, чи розслідувала влада походження цих коштів.

Цей захід навряд чи вплине на ринок нерухомості, оскільки менше ніж 0,1% із 4,5 млн будинків, проданих за цей період, було придбано за цією схемою.

Раніше повідомлялося, які країни припинили видавати “золоті візи” росіянам.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.

www.rbc.ua

Share

You may also like...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *