Хто такий Олександр Кубраков і чому його звільняють із посади міністра


Хто такий Олександр Кубраков і чому його звільняють із посади міністра

Фото: Олександр Кубраков (Віталій Носач, РБК-Україна) Автор: Марія Кучерявець

У Верховній Раді незабаром можуть звільнити Олександра Кубракова з посади віцепрем’єр-міністра з відновлення України – міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України. Ще до роботи в Кабміні він встиг попрацювати радником у Кличка, в “Укравтодорі”, а також нардепом у Верховній Раді.

Детальніше про життєвий шлях та політичну кар’єру Кубракова – зібрало РБК-Україна в матеріалі нижче.

Біографія, освіта

Кубраков Олександр народився 20 серпня 1982 року в місті Першотравенськ (Дніпропетровська область). Його дружина – Кубракова Ірина Валеріївна. Подружжя виховує двох синів: Олександра і Марка.

У 1999-2004 рр. Кубраков навчався у Київському Національному економічному університеті імені Вадима Гетьмана, за фахом – маркетолог.

Також закінчив короткотермінову програму у “Harvard Kennedy School”.

Будучи студентом, Кубраков працював економістом відділу маркетингу Департаменту роботи з пластиковими картками Акціонерного комерційного банку “Правекс-банк”.

Кар’єра

Брав участь у реалізації низки масштабних проєктів: “Домашній інтернет” від “Київстар”, транспортної стратегії міста Києва разом зі Світовим Банком. Спеціалізується на темі “держава в смартфоні” і впровадження 4G.

З 2004 по 2011 рік працював за спеціальністю – маркетологом. Зокрема у компанії “Пріоком”, розробнику програмного забезпечення, яка свого часу була одним з найбільших підрядників “Укртелекому”, в АКБ “Фінанси та Кредит”, начальником управління стратегічного маркетингу та у “Київстарі” начальником відділу з моніторингу ринку, а потім відділу маркетингу фіксованого бізнесу.

У 2011 році став був радником тодішнього голови КМДА Олександра Попова. З 2014 по 2016 рік Кубраков працював очолював дирекцію з управління проектами транспортної інфраструктури Комунального підприємства виконавчого органу КМДА “Київське інвестиційне агентство”. Також був керівником проєктного офісу у Міністерстві юстиції.

З 2016 по 2019 рік перебував на посаді заступника директора, а згодом став директором ТОВ “Місто для людей”.

Працював радником мера Києва Віталія Кличка у IT-сфері.

Вже у 2019 році Кубраков став народним депутатом від “Слуги народу” та був членом Комітету ВРУ з прав людини, деокупації та реінтеграції тимчасово окупованих територій у Донецькій, Луганській областях та АР Крим, міста Севастополя, національних меншин та міжнаціональних відносин.

Після досить не тривалої роботи в парламенті Кубраков став очільником “Укравтодору”. На цю посаду був призначений у листопаді 2019 року.

У травні 2021 року його призначили міністром інфраструктури України, але вже з 1 грудня наступного року Рада призначила Кубракова віцепрем’єр-міністром з відновлення України – міністром розвитку громад, територій та інфраструктури.

Від початку повномасштабного вторгнення РФ в Україну займався питанням організації експорту в умовах заблокованих портів, потім приймав участь в забезпеченні зернового коридору.

Скандали

У 2023 році співробітники НАБУ та САП викрили діяльність організованого злочинного угрупування з розкрадання бюджетних коштів, до складу якого входив Василь Лозинський – заступник Кубракова. Згодом кабмін звільнив Лозинського з посади заступника міністра розвитку громад, територій та інфраструктури.

Також в квітні цього року Кубраков потрапив у скандал після того, як РФ ракетою знищила Трипільську ТЕС у Київській області. Після цієї події Верховна Рада викликала міністра для звіту. Але попри це Кубраков так і не з’явився у парламенті, пославшись на участь у Конгресі місцевої та регіональної влади.

Звільнення Кубракова

Нагадаємо, що сьогодні у Верховній Раді зареєстрували проєкт постанови про звільнення Олександра Кубракова з посади віцепрем’єр-міністра з відновлення України – міністра розвитку громад, територій та інфраструктури України. Очікується, що це відомство хочуть розділити на два: Міністерство інфраструктури і Міністерство регіональної політики.

Зазначимо, що перед розглядом у Раді питання відставки міністра підтримав профільний Комітет, який збирався сьогодні вранці.

Як пояснюють нардепи, звільнення Кубракова пов’язане з тим, що “політика, яка здійснюється сьогодні Міністерством в частині регіональної політики знаходиться в критичному стані”. Тому для цього, мовляв, і необхідно створити окреме міністерство, яке б займалося регіональним напрямком.

Що стосується подальшої долі Кубракова, то як з’ясувало РБК-Україна з власних джерел, залишається невідомим, чи буде очолювати окреме Міністерство інфраструктури. Також достеменно не відомо, хто може
отримати посаду Міністра регіонального розвитку.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.

www.rbc.ua

Share

You may also like...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *