Site icon Новини України ФБК Перший Діловий Первый Деловой

Греція попередила про різке зростання цін на електроенергію через удари Росії по Україні


Греція попередила про різке зростання цін на електроенергію через удари Росії по Україні

Фото: прем’єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс (Getty Images) Автор: Валерія Поліщук

Російські атаки на українську інфраструктуру стали однією з причин різкого зростання цін на електроенергію в південно-східній Європі. Цього літа ціни на електроенергію в регіоні зросли більш ніж удвічі, підкресливши вразливість енергетичних ринків ЄС.

Про це заявив прем’єр-міністр Греції Кіріакос Міцотакіс, повідомляє РБК-Україна з посиланням на Financial Times.

У листі до Єврокомісії, з яким ознайомилася Financial Times, Міцотакіс повідомив, що в серпні ціни зросли з 60 до 130 євро за мегават-годину. Він закликав главу Єврокомісії Урсулу фон дер Ляєн терміново вирішити проблему нестачі транскордонних потужностей для стабілізації цін.

Серед причин стрибка цін Міцотакіс назвав спекотну погоду, перебої у виробництві електроенергії та пересохлі водосховища. Однак ключовим фактором, за його словами, стали російські удари по енергосистемі України, що призвело до шестикратного збільшення імпорту електроенергії в Україну від сусідніх країн ЄС.

Грецький лідер також вказав на необхідність поліпшити нагляд за ринком електроенергії, який він назвав “непрозорим чорним ящиком”. Політики ЄС, включно з колишнім прем’єр-міністром Італії та президентом Європейського центрального банку Маріо Драгі, також висловили занепокоєння високими і нестабільними цінами на енергоносії, що негативно позначається на конкурентоспроможності Європи.

Фон дер Ляєн наголосила на важливості транскордонних енергетичних мереж, які можуть бути профінансовані з бюджету ЄС для досягнення кліматичних цілей.

Тарифи в Україні

Під час війни в Україні діє мораторій на підвищення тарифів на газ, опалення та гарячу воду, який не поширюється на електроенергію та холодну воду.

Згідно з Меморандумом з МВФ, українська влада допускає можливість поступового підвищення комунальних тарифів для населення, як тільки це стане можливим.

Національний банк України прогнозує, що тарифи на газ, опалення та гарячу воду залишаться незмінними у 2024 році. Однак складна ситуація в енергетичному секторі та державному бюджеті може призвести до їх поступового підвищення в наступні роки.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.

www.rbc.ua

Exit mobile version