Site icon Новини України ФБК Перший Діловий Первый Деловой

Голова НБУ обґрунтував ліміт переказів з картки на картку в 150 тисяч гривень


Голова НБУ обґрунтував ліміт переказів з картки на картку в 150 тисяч гривень

Фото: голова НБУ Андрій Пишний (facebook.comNationalBankOfUkraine) Автор: Олександр Білоус

Національний банк з 1 жовтня запровадив ліміт на вихідні переказів з картки на картку у сумі 150 тисяч гривень на місяць, щоб запобігти ухиленню від сплати податків. Тіньові схеми становлять сотні мільярдів гривень.

Про це заявив голова НБУ Андрій Пишний, повідомляє РБК-Україна з посиланням на його інтерв’ю агентству “Інтерфакс-Україна”.

“Ми розуміємо, що встановлення відповідних пруденційних лімітів на P2P-операції є наразі вкрай необхідним рішенням”, – сказав він.

За його словами, режим функціонування фінансового сектору не передбачає толерування схем оптимізації і ухилення від сплати податків, легалізації доходів, одержаних злочинним шляхом та фінансування тероризму.

За допомогою ліміту НБУ ускладнюємо можливості для проведення незаконних операцій. “Ми суттєво прибираємо “шуми” випадкових та несистемних підозрілих операцій для того, щоб чіткіше побачити сигнали і паттерни протизаконної діяльності”, – додав голова НБУ.

Пишний сказав, що аналітичним шляхом виявлено, що обсяг дроп-операцій, які обслуговують схеми ухилення від сплати податків, може сягати сотень мільярдів гривень. А відтак і втрати бюджету – десятки мільярдів гривень. І це в умовах гострої потреби у збільшенні оборонних видатків.

“НБУ й надалі займатиме непохитну позицію – всі учасники фінансового ринку мають дотримуватися вимог законодавства, зокрема у сфері запобігання та протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом та фінансування тероризму, та боротися з безліцензійною діяльністю”, – додав він.

Нагадаємо, Національний банк України ввів з 1 жовтня ліміт у 150 тисяч гривень на місяць для переказів фізичних осіб “з карти на карту” (P2P). Ліміт допоможе мінімізувати використання платіжної інфраструктури у протиправній діяльності, зокрема з використанням рахунків “дропів”, які є поширеним механізмом функціонування тіньової економіки.

www.rbc.ua

Exit mobile version