Будь-які напади на миротворців у Лівані можуть бути воєнним злочином, – генсек ООН


Будь-які напади на миротворців у Лівані можуть бути воєнним злочином, - генсек ООН

Фото: Антоніу Гутерріш, генсек ООН (Getty Images) Автор: Володимир Костирін

Генеральний секретар Організації Об’єднаних Націй Антоніу Гутерріш попередив, що будь-які напади на миротворців можуть розцінюватися як “воєнні злочини”. Напередодні ізраїльські танки вдарили по воротах миротворчої бази на півдні Лівану.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Reuters та на сайт ООН.

Відповідне попередження з боку генсека ООН озвучив у неділю речник Організації Стефан Дюжаррік.

Зазначається, що це стало крайнім звинуваченням Ізраїлю у нещодавніх нападах на миротворчу місію ООН в Лівані, відому як UNIFIL. Внаслідок чого постраждали щонайменше троє “блакитних шоломів”.

“Миротворці UNIFIL залишаються на всіх позиціях, а прапор ООН продовжує майоріти”, – заявив Дюжаррік.

За його словами, Гутерріш наголошує, що персонал UNIFIL і його приміщення не мають бути цілями для атак чи нападів.

“Напади на миротворців є порушенням міжнародного права, включаючи міжнародне гуманітарне право. Вони можуть стати воєнними злочинами”, – сказав речник генсека ООН.

Що передувало

Як йдеться в релізі на сайті ООН, у неділю вранці танки Армії оборони Ізраїлю (ЦАХАЛ) “силою увірвалися на позиції Організації Об’єднаних Націй у південному Лівані”.

“Причому миротворці ООН у тому ж місці також “постраждали” від диму після кількох обстрілів поблизу, повідомили Тимчасові сили ООН у Лівані (UNIFIL)”, – розповіли в Організації.

За даними Місії, два танки ЦАХАЛ “Меркава” знищили головні ворота та увійшли на позиції бази, коли миротворці перебували в укриттях. Також зазначається, що ізраїльські військові “кілька разів вимагали, щоб база вимкнула світло”.

Згодом того ж дня 15 миротворців у таборі “зазнали наслідків” – мали подразнення шкіри та шлунково-кишкових реакцій – від диму після падіння кількох снарядів на відстані 100 метрів неподалік.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.

www.rbc.ua

Share

You may also like...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *