Site icon Новини України ФБК Перший Діловий Первый Деловой

Британія віддасть Маврикію важливі острови в Індійському океані, але є нюанс


Британія віддасть Маврикію важливі острови в Індійському океані, але є нюанс

Ілюстративне фото: Британія відасть суверенітет над архіпелагом Чагос (Getty Images) Автор: Наталія Кава

Велика Британія передасть Маврикію суверенітет над архіпелагом Чагос в Індійському океані. Британській уряд анонсував це рішення 3 жовтня.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на ВВС.

Зазначається, що угоду було досягнуто після багаторічних переговорів, і вона передбачає історичну передачу Великою Британією Маврикію островів Чагос. До них також входять тропічний атол Дієго-Гарсія, який використовується урядом США як військова база для своїх кораблів і літаків дальньої бомбардувальної авіації.

Відомо, що американсько-британська база залишиться на острові Дієго-Гарсія. Саме це є ключовим фактором, який дозволяє укладення угоди в умовах зростаючого геополітичного суперництва в регіоні між західними країнами, Індією і Китаєм. Однак угода все ще підлягає остаточному узгодженню.

“Це визначальний момент у наших відносинах і демонстрація нашої незмінної відданості мирному вирішенню суперечок і верховенству права”, – сказано у заяві прем’єр-міністра Великобританії Кейра Стармера і прем’єр-міністра Маврикія Правінд Югнаута.

Вони також заявили, що зобов’язуються “забезпечити довгострокове, безпечне та ефективне функціонування існуючої бази на острові Дієго-Гарсія, яка відіграє життєво важливу роль у регіональній та глобальній безпеці”.

Що відомо про архіпелаг Чагос

Архіпелаг Чагос – це група з понад 60 невеликих островів у центральній частині Індійського океану, на південний схід від Мальдів. Він має важливе геостратегічне значення через своє розташування на перехресті ключових морських шляхів.

Основні факти про архіпелаг:

Таким чином, архіпелаг Чагос є не лише стратегічним військовим пунктом, а й об’єктом тривалого міжнародного конфлікту та боротьби за права місцевого населення.

Раніше РБК-Україна повідомляло про те, що прем’єр-міністр Британії Кір Стармер зустрівся із головою Єврокомісії Урсулою фон дер Ляйєн. Під час зустрічі він анонсував новий старт у відносинах із ЄС.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.

www.rbc.ua

Exit mobile version