Site icon Новини України ФБК Перший Діловий Первый Деловой

Борги в “зеленій” енергетиці ослаблюють інтерес інвесторів до будівництва нових потужностей, – експерт


Борги в "зеленій" енергетиці ослаблюють інтерес інвесторів до будівництва нових потужностей, - експерт

Фото: борги в “зеленій” енергетиці ослаблюють інтерес інвесторів до будівництва нових потужностей (pixabay) Автор: Юлія Бойко

Заборгованість в галузі “зеленої” енергетики, яка обраховується мільярдами гривень, ослаблює інтерес інвесторів до будівництва нових потужностей відновлюваної енергетики.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на голову правління Української вітроенергетичної асоціації Андрія Конеченкова.

“Через борги, які накопичувались, і компанії не могли розрахуватись з банками і далі реалізовувати проєкт”, – сказав Конеченков.

За його словами, уникнути появи нових боргів частково дозволив перехід виробників ВДЕ на продаж електроенергії напряму в ринок, однак навіть там виникають ситуації, які негативно впливають на доходи інвесторів.

“Виходячи на вільний ринок, вітроенергетику диспетчери енергосистеми почали більше обмежувати, ніж то було із зеленим тарифом”, – зазначив Конеченков.

Він також розповів, що багато проєктів вітроенергетики в стадії завершення девелопменту або на стадії готовності до будівництва.

Як підкреслюють в УВЕА, у разі підтримки інвесторів, вирішення фінансових та регуляторних проблем з боку держави вони можуть побудувати до кінця 2027 року близько 4-5 ГВт зелених потужностей вітроенергетики.

Як повідомлялося раніше, борг ДП “Гарантований покупець” перед інвесторами у станції з ВДЕ складає 28,9 млрд грн і виникає переважно через недофінансування розвитку цієї галузі з боку НЕК “Укренерго”.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.

www.rbc.ua

Exit mobile version