Болгарія закликала розширити присутність НАТО у Чорноморському регіоні та на Балканах


Болгарія закликала розширити присутність НАТО у Чорноморському регіоні та на Балканах

Фото: прем’єр-міністр Болгарії Димитр Головчев (Getty Images) Автор: Валерія Поліщук

Прем’єр-міністра Болгарії Дімітр Главчев закликав розширити присутність НАТО в Чорноморському регіоні та на Західних Балканах.

Про це повідомляє РБК-Україна з посиланням на Mediapool.

Він зазначив, що немає іншого регіону в НАТО і Європейському союзі, який був би так серйозно зачеплений війною Росії проти України, як Чорноморський регіон.

“Тому необхідність реалізації стратегічного підходу до Чорного моря була одним з основних висновків Другої конференції з чорноморської безпеки в рамках Міжнародної Кримської платформи, яка відбулася в Софії у квітні цього року”, – заявив Гладчев.

Він додав, що за допомогою війни проти України Росія прагне встановити беззастережне домінування в Чорному морі, розширити свій вплив на Західних Балканах і, більшою мірою, в регіоні Південного Кавказу.

Чорноморський регіон

З лютого 2022 року триває повномасштабна війна між Росією та Україною. Військові дії ведуться, зокрема, в акваторії Чорного моря, що значно впливає на безпеку всього регіону.

Зокрема, росіяни замінували акваторію Чорного моря, внаслідок чого страждають Болгарія і Румунія, до берегів яких на постійній основі перериваються міни, що дрейфують. Крім цього, на морських мінах підриваються дельфіни.

11 січня у Стамбулі міністри оборони Болгарії, Румунії та Туреччини підписали меморандум про взаєморозуміння, започаткувавши тристоронню ініціативу щодо знешкодження вибухових речовин у Чорному морі.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.

www.rbc.ua

Share

You may also like...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *