Site icon Новини України ФБК Перший Діловий Первый Деловой

Апокаліптичних картин не буде. Експерт розповів, які відключення світла очікувати взимку


Апокаліптичних картин не буде. Експерт розповів, які відключення світла очікувати взимку

Ілюстративне зображення (Віталій Носач, РБК-Україна) Автор: Данило Крамаренко, Сергій Пишкін
Експерт: Геннадій Рябцев

Найближчої зими не варто очікувати апокаліптичних картин в питанні електропостачання. Згідно з прогнозами, відключення триватимуть щонайбільше до 12 годин на добу.

Про це розповів директор спеціальних проєктів у НТЦ “Психея” Геннадій Рябцев в матеріалі РБК-Україна “Сезон без графіків. Чи скасують в Україні відключення світла і що треба встигнути до холодів”.

Як розповідав член спостережної ради “Укренерго” Юрій Бойко, цілком ймовірно, що енергетикам не вдасться відновити в повному обсязі те, що зруйнували росіяни до початку опалювального сезону.

Водночас виконавчий директор ДТЕК Дмитро Сахарук заявив про плани відновити до 70% генерації. Втім, якщо торік потрібно було відновити 10 блоків, то сьогодні цифра зросла утричі.

“Якщо ДТЕК зможе відновити 60%, це буде великим досягненням. Але є ще станції “Центренерго” та “Укргідроенерго”, а вони не можуть дати схожих гарантій. Тому в опалювальний сезон Україна все одно увійде із суттєвим дефіцитом”, – пояснив Рябцев.

Рябцев відзначив, що з 9 ГВт зруйнованої генерації, на ДТЕК припадає від 5 до 6 ГВт. Тобто відновлення 60% “поверне” близько 3 ГВт. У зв’язку з цим Україна вийде приблизно на нестачу 4-5 ГВт. Відповідно до цього ймовірно графіки запроваджуватимуть у три-чотири черги.

“Реальні прогнози показують, що ми будемо іноді по 8, іноді по 12 годин на добу без світла. Про жодні апокаліптичні картини не йдеться. Навіть з урахуванням проблем, які можуть додати російські обстріли. Все це реалістичний сценарій на опалювальний сезон”, – наголошує Рябцев.

Ситуація зі світлом в Україні

Від початку поточного року російські терористи здійснили 8 масованих атак проти об’єктів енергетики України. У зв’язку з цим українцям знову щодня запроваджують графіки відключень. Внаслідок ударів країна втратила 9 ГВт виробничої потужності українських електростанцій.

Тим часом експерти також пояснили чи вимикатимуть світло в серпні-жовтні та коли повернуться жорсткі графіки.

Термінові та важливі повідомлення про війну Росії проти України читайте на каналі РБК-Україна в Telegram.

www.rbc.ua

Exit mobile version