За вбивство російського пілота, що викрав гелікоптер для України, кілери отримали гроші від РФ у Відні

Австрійські політики закликають до дій проти російських шпигунів
Австрійські політики закликають до дій проти російських шпигунів. Фото: 24 канал

Видання The Wall Street Journal з посиланням на джерела в західних спецслужбах повідомило, що за вбивство російського льотчика Максима Кузьміна, який викрав гелікоптер Мі-8 для України, кілери отримали гроші від російських держслужбовців у Відні, пише FBC.

Понад десять посадовців з Австрії, інших країн Європи та США, з якими поспілкувалися журналісти, в цілому кажуть, що Відень став “базою” для підпільної оперативної діяльності Росії. У тому числі ці оперативники координують фінансову і логістичну підтримку для убивств, диверсій й вербування по всій території Європи.

За словами співрозмовників з австрійської розвідки, за останні два роки чисельність російських посадовців, які працюють на території Австрії, зросла з близько 400 до понад 500. Близько половини з них є дипломатами і особами з менеджерськими функціями, і ще близько половини де-факто діють як шпигуни.

До Австрії, зокрема, перебазувалися росіяни з консульства РФ у Мюнхені, коли його закрили. Серед них, як вважають, було і кілька шпигунів.

Російські співробітники дипмісій у Відні працюють у близько 40 будівлях, на їхніх дахах встановлене різноманітне спостережне обладнання. Спецслужби підозрюють, що російські оперативники в Австрії задіяні у відстеженні логістики західної військової допомоги для України. Також російські посадовці у Відні нібито заплатили гонорар вбивцям російського пілота, який пішов на співпрацю з Україною і викрав гелікоптер Мі-8 в обмін на велику винагороду, а згодом його знайшли вбитим в Іспанії.

Також, за словами представників австрійських спецслужб, Росія наземним шляхом переправляє до Австрії великі суми готівкою, а далі російські “дипломати” в Австрії розвозять ці гроші по всій Європі, часто у своїх особистих речах, які поліція не може перевіряти.

Ми стаємо проблемою для наших сусідів, тому що Росія використовує нас як оперативну базу,

зазначив анонімний коментатор з австрійської розвідки. 

Проблема не залишається непоміченою і серед політиків. Опозиційна депутатка Штефані Кріспер з профільного комітету зазначила, що уряд Австрії має покласти край «надзвичайно небезпечній бездіяльності» щодо дій російських шпигунів, тому що фактично це підриває спроби послабити російський вплив у Європі.

При цьому в МВС Австрії коментують, що вважають країну однією з найбезпечніших, оскільки її безпекові структури дуже ефективні.

Речниця міністерства заявила, що розвідка знає про загрозу російських шпигунів й операцій впливу, і що цим загрозам протидіють у визначених законодавством межах. Фактично шпигунство в Австрії не заборонене, доки не спрямоване проти самої Австрії.

Речниця МЗС Австрії прокоментувала, що Відень підтримав би вислання дипломатів, які порушують закон, коли для цього буде достатньо доказів.

Share

You may also like...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *