Зеленський прокоментував плани Бразилії запросити Путіна на саміт G20

Зеленський прокоментував плани Бразилії запросити Путіна на саміт G20

Зеленський також висловився про відмову Монголії заарештувати Путіна / колаж УНІАН, фото УНІАН, скриншот

Для участі президента держави-агресора Росії Володимира Путіна у саміті G20 у Бразилії доведеться обходити закон та ігнорувати Римський статут. Про це заявив президент України Володимир Зеленський на конференції “Об’єднані заради справедливості”.

“Через кілька місяців відбудеться саміт “Групи двадцяти” – дуже серйозна подія – в Бразилії. Ми чули сигнал від влади Бразилії, що вони планували запросити Путіна. Але, щоб це сталось, їм закон доведеться обходити, право руйнувати й знову ігнорувати Римський статут. Хіба за це не має бути відповідальності?” – наголосив глава держави.

Він також прокоментував відмову Монголії заарештувати Путіна під час його нещодавнього візиту до країни.

Відео дня

За його словами, світ має безліч конвенцій та тисячі сторінок декларацій, працює Римський статут для понад сотні країн світу. 

“Повинен працювати Римський статут. Але нещодавно знайшовся виняток у Монголії для Путіна. І це відповідальність не просто чиясь окремо. Це відповідальність усього світу – зупинити деградацію системи права, не допустити руйнування тих норм, які ще залишаються. Система права має й мусить працювати так, щоб Римський статут, і зокрема ордер Міжнародного кримінального суду, який був виданий стосовно головного російського злочинця, реально обмежували його та вже забезпечували його ізоляцію”, – зазначив Зеленський.

Президент подякував колегам та прокуророві Хану й іншим його колегам, які працювали над цим.

“Усім вам дякую. Бо саме так суспільства реагують на злочинців – ізолюють їх. Саме так треба реагувати й щодо Путіна – тиснути на нього, ізолювати його, примушувати його закінчувати війну й шукати миру”, – додав український лідер.

Крім того, він звернув увагу, що є країни, у яких Римський статут не ратифікований, і “це глобальні гравці”. 

Можливість переговорів з РФ – деталі

Як повідомляв УНІАН, раніше Путін заявив, що Китай, Бразилія або Індія могли би стати посередниками в переговорах про припинення війни в Україні. Зокрема, диктатора запитали, які країни потенційно можуть керувати мирними переговорами з Україною.

“Перш за все Китайська Народна Республіка, Бразилія, Індія. Я перебуваю в контакті зі своїми партнерами… у нас є довіра і впевненість один в одному. Якщо буде бажання України продовжувати переговори, я можу це зробити”, – сказав Путін.

Ці коментарі з’явилися після того, як Київ заявив, що не братиме участі в прямих переговорах з Росією, але працює над створенням коаліції посередників, щоб допомогти припинити війну.

www.unian.ua

Share

You may also like...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *