Зеленський натякнув на переговори з РФ: аналітики розповіли, що це означає

Зеленський натякнув на переговори з РФ: аналітики розповіли, що це означає

Аналітики оцінили слова Зеленського про переговори / скріншот

Президент України Володимир Зеленський використовував незвично стриманий тон, звертаючись до українців цього тижня, і натякнув на готовність вести переговори з РФ – вперше з початку повномасштабного вторгнення.

CNN звернуло увагу, що нині українська влада стикається з подвійним ударом: складною ситуацією на фронті та політичною невизначеністю щодо майбутньої підтримки союзників України.

Колишній посол США в Україні Джон Гербст припустив, що зміна тону Зеленського була реакцією на події, що розгортаються у США. Гербст сказав, що Зеленський намагався зв’язатися з потенційною майбутньою адміністрацією Трампа і сказати про готовність до переговорів за умови, що підсумкова домовленість буде справедливою.

Відео дня

“Зараз політично складно стверджувати, що мир може бути досягнутий без повного повернення всіх українських територій. Але це не означає, що це неможливо”, – сказав Гербст.

Він вважає, що Київ міг би вважатися переможцем, навіть якщо Україні не вдасться повернути всю свою довоєнну територію – за умови, що вона поверне достатньо, щоб стати економічно життєздатною і безпечною державою.

“Але для того, щоб бути безпечною державою, особливо за таких обставин, вона має бути членом НАТО. Якби це справді було на столі переговорів, тобто за повної віри і сили США, це теоретично могло б призвести до стабільного миру”,- висловив думку дипломат.

Заступниця директора програми “Росія і Євразія” Chatham House Орися Луцевич заявила, що слова Зеленського, ймовірно, були посланням світу. “Це одночасно сигнал для РФ і глобального Півдня про те, що Україна не є перешкоджаючою силою. Він готовий сісти за стіл переговорів. Але це не може відбуватися повністю на російських умовах, і це не може призвести до капітуляції України”, – пояснила вона.

Щодо ситуації на фронті, видання зазначило, що Україна захищається, а не намагається повернути території, які окупувала РФ. “ЗСУ доведеться накопичувати техніку, матеріали та живу силу для майбутньої контрнаступальної операції, і це частина російських розрахунків, які ми бачимо – російське військове командування слідує стратегії проводити наступальні операції по всій лінії фронту”, – прокоментував ситуацію Райлі Бейлі, аналітик по Росії в американському Інституті вивчення війни.

За словами Бейлі, здійснюючи поступовий наступ уздовж лінії фронту довжиною 1000 км, Росія змушує Україну перейти до оборонних операцій, а не готуватися до контрнаступу.

“ЗСУ доведеться вимотати ворожі сили і можливості, які беруть участь у наступальних операціях, що додасть більшої гнучкості та послабить частину тиску. Тоді Україна зможе почати ухвалювати деякі оперативні рішення, які вона не могла ухвалити останні кілька місяців”, – розповів Бейлі.

При цьому видання констатувало, що успіх будь-якого майбутнього українського контрнаступу залежить від того, яку підтримку ЗСУ отримають від Заходу. У зв’язку з цим там зазначили, що Трамп оголосив, що вибрав Джей Ді Венса кандидатом на посаду віцепрезидента. А він відомий тим, що пропонував Україні вести переговори з РФ, оскільки США та інші союзники не мають можливості її підтримати. І це на додачу до того, що сам Трамп заявляв що закінчить війну в Україні за 24 години.

Однак Гербст прогнозує, що якщо демократи переможуть на президентських виборах у США, то нинішня політика з підтримки України продовжиться, і надходитиме більше допомоги.

“Якщо Трамп переможе, ми не знаємо, що він робитиме. Але ми знаємо, що в його команді з нацбезпеки є серйозні люди, які зрозуміють, що Путін становить пряму загрозу американським інтересам, і що для США важливо або критично, щоб Путін програв в Україні”, – пояснив він.

Але Гербст сказав, що є ще один фактор, здатний переконати можливу адміністрацію Трампа продовжувати допомагати Україні. “Якщо його команда припинить допомогу і Україна впаде, це стане великою поразкою для США, завдяки Трампу. І ця поразка затьмарить шкоду, завдану Байденом з його виведенням військ з Афганістану. І в його команді знайдуться люди, які це зрозуміють”, – висловив думку дипломат.

www.unian.ua

Share

You may also like...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *