Зеленський: формуємо групи, які розроблятимуть плани дій за Формулою миру

Зеленський: формуємо групи, які розроблятимуть плани дій за Формулою миру

Зеленський заявив про створення групп, які працюватимуть над планами за Формулою миру / фото president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський зауважує, що формуються команди та групи, які розроблятимуть плани дій за Формулою миру. Про це він сказав у своєму зверненні до Організації американських держав, зазначивши, що “зараз для всіх нас настав особливий час”.

“Час, коли ми або відновимо всю силу міжнародного права, щоб договори й конвенції, які визначають правила життя націй, справді працювали, або коли правил не буде взагалі і все визначатиме лише сила – лише насильство одних над іншими”, – зауважив Зеленський.

Він додав, що тим, хто перебуває далеко від полум’я війни та не чує повітряних тривог чи артилерійських ударів, може здатися, що загроза перебільшена.

Відео дня

“Але війна – це, на жаль, вірус, що здатний поширюватися швидше за будь-який інший. Хаос, спричинений війною в одній частині світу, може викликати такі хвилі нестабільності, що вони ще не раз і не два прокотяться по всій планеті, і ціна цього може виявитися страшною”, – наголосив президент.

Зеленський зауважив, що фактично це вже відчувалося, зокрема в результаті російських ударів по Україні. Зокрема, коли російська блокада українських морських портів спричинила безлад і зростання цін на їжу в багатьох регіонах світу.

Він наголосив на необхідності гарантувати безпеку. “І тільки в єдності ми можемо це зробити. І ось чому ми нещодавно досягли такого успіху – 101 учасник першого Саміту миру. І ми нарощуємо підтримку наших зусиль з боку світової спільноти”, – підкреслив глава держави.

Президент подякував всім, хто приєднався до Спільного комюніке Саміту миру, і додав, що всі його пункти неодмінно буде втілено в життя.

“Ми формуємо команди й групи, які розроблятимуть плани дій за Формулою миру. Нам потрібні реальні кроки – усе, що може наблизити справедливий і тривалий мир для нас, українців, а отже, надійну стабільність для всіх у світі. І це має бути зроблено справді чесно – не за лаштунками. Мир із таким агресором, як Москва, не може бути предметом торгу”, – наголосив Зеленський.

Він додав, що як і будь-який інший злочинець, Кремль хотітиме більшого. “Але навіть Росію можна примусити до миру й визнання всіх принципів і цілей Статуту ООН. Я дякую вам за підтримку наших зусиль і запрошую вас до спільної роботи. Щоб уже на другому Глобальному саміті миру ми змогли визначити шлях – шлях, за яким справедливий мир переможе жорстоку війну”, – підкреслив президент.

НАТО запустить нову місію для допомоги Україні – що відомо

Раніше The New York Times з посиланням на офіційних осіб зазначило, що НАТО запропонує Україні нову штаб-квартиру для управління її військовою допомогою на 75-му ювілейному саміті у Вашингтоні.

Зауважується, що це стане запевненням довгострокової прихильності Альянсу до безпеки країни. Угоду назвуть “мостом” до можливого членства Києва в Альянсі.

www.unian.ua

Share

You may also like...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *