Яка країна Євросоюзу виступає проти членства України: висунуто умови

Угорщина проти: чи стане вона перешкодою на шляху України до ЄС? Фото: slovoidilo.ua

Європейська комісія рекомендує розпочати переговори з Україною про її вступ до ЄС. Київ виконав необхідні завдання для прогресу, але Угорщина, яка традиційно виступає проти членства України в Євросоюзі, має іншу думку. Про це йдеться у матеріалі кореспондентки Зоряни Степаненко в Брюсселі.

Сьогодні посли країн-членів ЄС отримали позитивну оцінку Єврокомісії щодо України. Залишилися певні зауваження в антикорупційній сфері, контролі за політичним лобізмом, прозорості майна посадовців і дотриманні прав національних меншин. Проте зараз вважається, що Україна виконала всі необхідні кроки, і Єврокомісія рекомендує почати переговори про вступ до ЄС.

«Тепер справа за державами-членами. Саме їм належить ухвалити переговорну рамку. Коли цей крок буде зроблено, прерогатива країни, що головує в Раді ЄС, — скликати міжурядову конференцію, щоб формально почати переговори», — пояснює Ана Пізонеро.

Щоб розпочати переговори, всі держави-члени мають дати свою згоду. Однак Угорщина заперечує. Вона вважає, що Україна не досягла достатнього прогресу в захисті прав національних меншин. Угорщина висунула 11 пунктів вимог до України, серед яких — повернення угорським меншинам прав, які вони мали до 2015 року, зокрема можливість складати іспити та здобувати вищу освіту угорською мовою. Український уряд повідомив, що політичний діалог з Угорщиною триває, і Київ готовий іти на компроміси.

Єврокомісія дала зелене світло Україні, але вирішальне слово за всіма державами-членами ЄС. Фото: espreso.tv

Питання членства України в ЄС викликає суперечки. Інші країни Євросоюзу підтримали висновок Єврокомісії і не бажають оновлювати перелік вимог до України. Вони закликають Брюссель скликати міжурядову конференцію, яку прагнуть провести 25 червня, поки в Раді ЄС головує Бельгія. З липня головування перейде до Угорщини і є побоювання, що Будапешт може сповільнити рух України до Євросоюзу.

Угорський представник закликав до прогресу щодо кандидатів на вступ до ЄС, таких як Сербія та Албанія, які очікують на членство з 2009 року. Наступного тижня посли країн-членів ЄС спробують подолати угорські заперечення і домовитися про початок переговорів з Україною.

tsn.ua

Share

You may also like...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *