Вступ України у НАТО: у Зеленського заявили про “чіткі часові рамки”

Вступ України у НАТО: у Зеленського заявили про "чіткі часові рамки"

“Ми закликаємо Альянс надати Україні запрошення розпочати переговори про вступ”, заявив Єрмак  / колаж УНІАН, фото t.me/ermaka, УНІАН

Україна пропонує чіткі часові рамки для вступу до Організації Північноатлантичного договору (НАТО), а саме – не пізніше липня 2028 року. Про це керівник Офісу президента України Андрій Єрмак повідомив в Telegram. 

За його словами, Міжнародна робоча група з безпекових питань та євроатлантичної інтеграції України, яку він співочолює разом з колишнім генеральним секретарем НАТО Андерсом Фог Расмуссеном, оприлюднила важливий звіт. 

“У ньому ми обґрунтовуємо необхідність і пропонуємо конкретні кроки для майбутнього членства України в НАТО”, – відзначив Єрмак.

Відео дня

У зв’язку з цим, як нагадав керівник ОП, у липні у Вашингтоні відбудеться саміт НАТО.

“Ми закликаємо Альянс надати Україні запрошення розпочати переговори про вступ. Надійна перспектива членства в НАТО — це ключовий спосіб переконати Росію, що вона не виграє від ведення війни”, – зазначив Єрмак.

За його словами, підготовлений звіт підкреслює важливість таких кроків для досягнення справедливого миру.

“Ми пропонуємо чіткі часові рамки для вступу України до НАТО – не пізніше липня 2028 року за виконання конкретних умов. Також необхідно посилити зусилля щодо військової допомоги Україні, включаючи зняття всіх обмежень на постачання звичайних озброєнь. Важливо, щоб союзники витрачали 0,25% свого ВВП на військову допомогу Україні та розблокували заморожені російські активи на 300 мільярдів доларів для підтримки нашої країни”, – наголосив Єрмак.

Водночас, на його переконання, якщо Україна не отримає запрошення на Вашингтонському саміті, це може посилити агресію з боку РФ. 

“Сильні та чіткі рішення НАТО в липні будуть надзвичайно важливими для майбутнього справедливого миру в Україні та всьому євроатлантичному регіоні. Вони стануть мотивацією та підтримкою для наших військових і всіх громадян”, – додав керівник ОП.

Також, за словами Єрмака, Андерс Фог Расмуссен наголосив на необхідності рішучих дій з боку НАТО для перемоги України та встановлення стійкого миру.

“Лідери Альянсу повинні чітко заявити, що наша підтримка безпеки й суверенітету України є незворотною. Наш звіт викладає конкретні заходи для досягнення цієї мети шляхом посилення економічної та військової підтримки. Приєднання України до НАТО – це найпевніший шлях до тривалого миру та безпеки в Європі”, – додав Єрмак.

Членство України в НАТО

Як повідомляв УНІАН, наступний саміт відбудеться у Вашингтоні (округ Колумбія, США), 9-11 липня 2024 року.

29 квітня генеральний секретар Організації Північноатлантичного договору (НАТО) Єнс Столтенберг у Києві заявив, що країни НАТО навряд чи дійдуть консенсусу щодо запрошення України в Альянс на липневому саміті у Вашингтоні. Це рішення про запрошення України в НАТО вимагає згоди від усіх 32 країн-членів Альянсу – тобто одностайного консенсусу. Водночас, за його словами, зараз ведеться наполеглива робота, аби забезпечити набуття Україною членства в цій організації. 

Разом з тим Столтенберг повідомив, що президента України Володимира Зеленського запрошено до участі у вашингтонському саміті НАТО в липні.

При цьому, Зеленський заявив, що Альянс не має відступати від власних правил на догоду Кремлю. Президент України переконаний, що Київ заслуговує на запрошення в НАТО, зокрема, завдяки українській силі, захисту спільних цінностей і значенню для майбутнього усього євроатлантичного простору. (

11 липня 2023 року на саміті НАТО у Вільнюсі голови держав і урядів країн-членів Організації Північноатлантичного договору (НАТО) погодились прибрати вимогу про виконання плану дії щодо членства для України. Але запрошення до членства залежатиме від втілення певних умов.

www.unian.ua

Share

You may also like...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *