Site icon Новини України ФБК Перший Діловий Первый Деловой

Тема закрита: політолог про відновлення ядерного потенціалу України

Політолог розповів, чи зможе Україна відновити ядерний потенціал / фото ua.depositphotos.com

На сьогодні тема відновлення Україною ядерного потенціалу закрита.

Про це у коментарі УНІАН сказав Володимир Фесенко, політолог, голова правління Центру прикладних політичних досліджень “Пента”, відповідаючи на запитання щодо того, чому узагалі і чому саме зараз виникли заяви про начебто відновлення Україною ядерного потенціалу, і чи може все ж ітися про якісь реальні речі.

“Якщо у нас колись, в перспективі, в майбутньому, не буде іншого виходу, тоді це буде розглядатися як певна альтернатива. Колись в перспективі і за певних обставин”, – зазначив він.

Відео дня

Так, вважає він, станом на сьогодні тема про Україну та ядерну зброю виникла з двох причин. “Репліка президента Зеленського на прес-конференції і публікація в BILD. Публікацію в BILD спростували. На даний момент ніяких прямих дій щодо створення ядерної зброї не ведеться. А якщо щось і робиться, ніхто про це повідомляти не буде”, – зауважив експерт.

Політолог нагадав також, що спростування інформації BILD давало і Міністерство закордонних справ України. “Тому на сьогодні можна сказати, що тема закрита. Але час від часу вона буде обговорюватися, порушуватися. Тому що, якщо у нас не буде іншого виходу в перспективі, і будуть можливості: організаційні, фінансові, технологічні… Тоді ми просто змушені будемо це робити”, – висловив думку Фесенко.

Вын зазначив, що заява про те, що про ядерну зброю не йдеться, спростування МЗС, пов’язані з тим, що “деякі наші партнери трішки злякалися”.

Крім того, на запитання, чи сама поява такої теми грає на руку РФ, експерт зазначив, що дехто вважає, що так і є. “РФ це може використовувати для продовження ы виправдання війни. Але чому виникає ця тема? Тут же інша логіка насправді”, – зауважив він.

Фесенко нагадав, що напередодні повномасштабного вторгнення РФ Зеленський нагадував про Будапештський меморандум. “Зараз ця тема виникає тільки в цьому контексті. Це нагадування для наших партнерів: ми відмовилися від ядерної зброї, а ви свої гарантії не виконали. От у чому проблема”, – сказав експерт.

Водночас він висловив думку, що з такими заявами потрібно бути обережними, аби не давати Росії приводу для чергових звинувачень та агресії. “Тому що на нас це не справить враження, а на деяких наших партнерів, на жаль, впливає”, – зазначив Фесенко.

Інформація про ядерну зброю в Україні

Журналісти BILD повідомили, що Україна серйозно думає про відновлення свого ядерного потенціалу. З посиланням на українського чиновника, видання зазначало, що для створення першої ядерної боєголовки Києву вистачить кількох тижнів.

Згодом президент Володимир Зеленський спростував цю інформацію і заявив, що Україна ніколи не заявляла про своє бажання відновити ядерний потенціал. За словами президента, Україна зробила ставку на вступ до НАТО як гарантію своєї безпеки.

www.unian.ua

Exit mobile version