Тема закрита: політолог про відновлення ядерного потенціалу України

Тема закрита: політолог про відновлення ядерного потенціалу України

Політолог розповів, чи зможе Україна відновити ядерний потенціал / фото ua.depositphotos.com

На сьогодні тема відновлення Україною ядерного потенціалу закрита.

Про це у коментарі УНІАН сказав Володимир Фесенко, політолог, голова правління Центру прикладних політичних досліджень “Пента”, відповідаючи на запитання щодо того, чому узагалі і чому саме зараз виникли заяви про начебто відновлення Україною ядерного потенціалу, і чи може все ж ітися про якісь реальні речі.

“Якщо у нас колись, в перспективі, в майбутньому, не буде іншого виходу, тоді це буде розглядатися як певна альтернатива. Колись в перспективі і за певних обставин”, – зазначив він.

Відео дня

Так, вважає він, станом на сьогодні тема про Україну та ядерну зброю виникла з двох причин. “Репліка президента Зеленського на прес-конференції і публікація в BILD. Публікацію в BILD спростували. На даний момент ніяких прямих дій щодо створення ядерної зброї не ведеться. А якщо щось і робиться, ніхто про це повідомляти не буде”, – зауважив експерт.

Політолог нагадав також, що спростування інформації BILD давало і Міністерство закордонних справ України. “Тому на сьогодні можна сказати, що тема закрита. Але час від часу вона буде обговорюватися, порушуватися. Тому що, якщо у нас не буде іншого виходу в перспективі, і будуть можливості: організаційні, фінансові, технологічні… Тоді ми просто змушені будемо це робити”, – висловив думку Фесенко.

Вын зазначив, що заява про те, що про ядерну зброю не йдеться, спростування МЗС, пов’язані з тим, що “деякі наші партнери трішки злякалися”.

Крім того, на запитання, чи сама поява такої теми грає на руку РФ, експерт зазначив, що дехто вважає, що так і є. “РФ це може використовувати для продовження ы виправдання війни. Але чому виникає ця тема? Тут же інша логіка насправді”, – зауважив він.

Фесенко нагадав, що напередодні повномасштабного вторгнення РФ Зеленський нагадував про Будапештський меморандум. “Зараз ця тема виникає тільки в цьому контексті. Це нагадування для наших партнерів: ми відмовилися від ядерної зброї, а ви свої гарантії не виконали. От у чому проблема”, – сказав експерт.

Водночас він висловив думку, що з такими заявами потрібно бути обережними, аби не давати Росії приводу для чергових звинувачень та агресії. “Тому що на нас це не справить враження, а на деяких наших партнерів, на жаль, впливає”, – зазначив Фесенко.

Інформація про ядерну зброю в Україні

Журналісти BILD повідомили, що Україна серйозно думає про відновлення свого ядерного потенціалу. З посиланням на українського чиновника, видання зазначало, що для створення першої ядерної боєголовки Києву вистачить кількох тижнів.

Згодом президент Володимир Зеленський спростував цю інформацію і заявив, що Україна ніколи не заявляла про своє бажання відновити ядерний потенціал. За словами президента, Україна зробила ставку на вступ до НАТО як гарантію своєї безпеки.

www.unian.ua

Share

You may also like...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *