Стефанішина: Україна вступить до НАТО в кордонах 1991 року

Стефанішина: Україна вступить до НАТО в кордонах 1991 року

За словами Стефанішиної, Україна вступить до НАТО в кордонах 1991 року / Колаж УНІАН, фото ua.depositphotos.com, фото УНІАН, В’ячеслав Ратинський

Україна вступить до НАТО в межах кордонів 1991 року, інший формат не обговорювався. Про це в інтерв’ю РБК-Україна заявила віцепрем’єрка з європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина.

Коментуючи дискусї про так звані “гібридні варіанти” членства, наприклад коли гарантії Альянсу будуть розповсюджуватися на територію, яку контролює Україна де-факто, вона зазначила, що Україна “має пропонувати зараз якісь рішення до того, як союзники не запропонували українське членство в Альянсі”.

Водночас вона додала, що Україна буде чути всіх союзників, буде вести перемовини з кожною з 32 держав-членів НАТО.

Відео дня

“Ми не будемо ніколи ставити питання стосовно певних обмежень чи перерозподілу у питанні членства в НАТО. Є Україна в межах кордонів 1991 року, суверенна, незалежна країна, яка приєднується до НАТО”, – сказала віцепрем’єрка.

За її словами, вже на етапі, коли мова буде йти про ратифікацію рішення про приєднання України до НАТО, Україна буде спілкуватись з усіма щодо цього.

“Але на даному етапі між Україною і союзниками не створено жодного формату, де такі дискусії можуть мати місце”, – зазначила Стефанішина.

Вступ України до ЄС і НАТО

Лідери НАТО погодились прибрати вимогу про ПДЧ для України. Зокрема, прем’єр-міністр Денис Шмигаль на форумі “Україна 2024. Незалежність” сказав, що Україна хоче бути технічно готовою до вступу до ЄС і до НАТО одразу після перемоги.

На саміті НАТО 2023 року країни-члени Альянсу зняли вимогу про план дій щодо членства для України, однак запрошення досі не надали.

Країни-партнери вже неодноразово заявляли, що українці не зможуть приєднатися до Альянсу, поки на їхній території триває війна.

У липні генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг сказав, чи може Україна вступити до НАТО “частинами”. За його словами, існують різні моделі, але він хоче бути “обережним у висловлюваннях щодо того, яке саме рішення можна буде застосувати для України”.

При цьому Столтенберг наголосив, що вже є “дуже сильний політичній меседж від усіх країн-союзників, що Україна стане членом НАТО” і що шлях до членства України є незворотнім.

Вас також можуть зацікавити новини:

  • Країни-сусідки України зобов’язані збивати російські ракети, попри спротив НАТО, – Сікорський
  • Російські пілоти шоковані! Секретна зброя українських F-16: що відомо? Такого немає навіть в НАТО
  • Генерал ЗСУ Павлюк таємно зустрівся з командувачами провідних країн НАТО, – BILD
  • www.unian.ua

    Share

    You may also like...

    Залишити відповідь

    Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *