Ратифікація Римського статуту: речник Ради пояснив, що це дасть Україні

Ратифікація Римського статуту: речник Ради пояснив, що це дасть Україні

Стефанчук пояснив, навіщо Україні ратифікувати Римський статут / фото УНІАН

Ратифікація Римського статуту дасть Україні можливість займати проактивну позицію при співпраці з Міжнародним кримінальним судом.

Як передає кореспондент УНІАН, про це під час брифінгу сказав голова Верховної Ради України Руслан Стефанчук, відповідаючи на запитання щодо готовності фракцій підтримати ратифікацію Римського статуту, і коли. Він нагадав, що Україна 20 січня 2000 року підписала Римський статут, і з того часу відбувається дискусія щодо його ратифікації.

“У 2014, 2016, 2017, 2018 роках були здійснені відповідні законодавчі кроки, воно потрапило в тіло Конституції. Крім цього, у 2022 році, приймаючи зміни до Кримінального процесуального і Кримінального кодексу фактично ратифікували Римський статут в частині зобов’язань, які на себе бере Україна. І ніхто не говорить про ті права, які ми повинні взяти за Римським статутом”, –  сказав Стефанчук.

Відео дня

Він нагадав, що сьогодні вранці відбулося засідання Комітету ВР з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва.

“І зараз ми будемо проводити дискусію, коли буде з’являтися ратифікація ця в залі. І я дуже сподіваюся, що наші колеги також не будуть виходити з популістичних речей, а виходити з того, що Римський статут доєднає Україну до 124 країн, які його ратифікували”, – зазначив голова ВР.

Говорячи про вірменських колег, які нещодавно ратифікували Римський статут, спікер висловив думку, що “їхній аргумент є дуже вагомий для того, щоб я повторив його тут”.

“Вони сказали, що “ратифікувати Римський статут потрібно хоча б для того, щоб ніколи більше нога Путіна і інших військових злочинців не була у нашій країні, у Вірменії””, – розповів Стефанчук.

Він висловив думку, що це дуже хороший аргумент і для України.

“Тому що Україна ратифікує його з семирічною відстрочкою щодо українців. Але дає можливість Україні займати проактивну позицію при нашій співпраці з Міжнародним кримінальним судом”, – зауважив голова ВР.

Крім того, він зазначив, що велика кількість правозахисників та організацій підтримують ратифікацію Римського статуту.

“Тому я буду готовий сказати після того, як це рішення внесе до порядку денного Погоджувальна рада”, – зазначив спікер.

Ратифікація Римського статуту в Україні

Кілька днів тому президент Володимир Зеленський подав до Верховної Ради законопроєкт про ратифікацію Римського статуту Міжнародного кримінального суду та поправок до нього. 

Голова Комітету ВР з питань зовнішньої політики та міжпарламентського співробітництва Олександр Мережко заявив, що Україна планує найближчим часом ратифікувати Римський статут, на базі якого працює Міжнародний кримінальний суд в Гаазі.

Він зауважив, що існує “міф про те, що це може негативним чином вплинути на наших військових”. Водночас, за словами Мережка, “є певні запобіжники”, які дозволяють захистити українських військовослужбовців.

www.unian.ua

Share

You may also like...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *