Оголошено всіх учасників Саміту миру в Швейцарії

Швейцарія оприлюднила повний список учасників українського Саміту миру. Фото: mezha.net

На Глобальний Саміт миру у Швейцарії прибудуть представники близько сотні країн та організацій. Всього у саміті візьмуть участь 92 країни, про це повідомляє Міністерство закордонних справ Швейцарії. Основою заходу буде українська формула миру з 10 пунктів, проте деякі країни відмовились від присутності через зміни в документі. Наразі свою участь підтвердили близько 100 країн і організацій.

Серед всіх присутніх 57 країн будуть представлені на найвищому рівні президентами або прем’єр-міністрами (Албанія, Андорра, Аргентина, Австрія, Бельгія, Боснія та Герцеговина, Болгарія, Кабо Верде, Канада, Чилі, Колумбія, Коста-Ріка, Кот-д’Івуар, Хорватія, Кіпр, Чехія, Данія, Домініканська Республіка, Еквадор, Естонія, Фіджі, Фінляндія, Франція, Грузія, Німеччина, Гана, Греція, Гватемала, Ісландія, Ірландія, Італія, Японія, Кенія, Косово, Латвія, Лівія, Ліхтенштейн, Литва, Люксембург, Мальта, Молдова, Чорногорія, Нідерланди, Північна Македонія, Норвегія, Палау, Польща, Португалія, Катар, Словенія, Сомалі, Іспанія, Швеція, Східний Тимор, Україна, Велика Британія, Сполучені Штати Америки).

На міністерському рівні захід відвідають 29 держав. Інші країни направлять послів, серед них: Індія, Індонезія, Ізраїль, Об’єднані Арабські Емірати, Південна Африка, Філіппіни. Бразилія і Святий Престол матимуть статус спостерігача, а не учасника.

Китай не буде представлений на Саміті миру через неврахування його вимог щодо участі Росії. Водночас Саудівська Аравія змінює свої плани та надсилає свого представника — міністра закордонних справ принца Фейсала бін Фархана Аль Сауда. Це рішення було прийнято після візиту Володимира Зеленського.

Індія направить на Саміт свого посла у РФ Віная Кумара. Це рішення є очікуваним, адже країна від початку повномасштабного вторгнення неодноразово заявляла про свій нейтралітет щодо війни.

Нагадаємо, саміт миру пройде 15-16 червня у Швейцарії. Очікується, що подія стане важливою платформою для обговорення й підтримки української формули миру, попри певні розбіжності та виклики в організації заходу.

kyiv24.news

Share

You may also like...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *