“Навіть складні партнери стали простішими”: Зеленський про перспективи вступу до ЄС

"Навіть складні партнери стали простішими": Зеленський про перспективи вступу до ЄС

Володимир Зеленський висловився про перспективи вступу України до Євросоюзу / фото УНІАН

Президент України Володимир Зеленський впевнений, що Україна зробила все можливе на сьогодні для старту перемовин про вступ України до ЄС.

Про це він сказав під час зустрічі з журналістами. “Я думаю, що ми зі свого боку зробили все можливе на сьогодні. Залишилася тільки політика. Тобто інструментально і операційно ми зробили все для того, щоб у червні в ЄС відкрили Україні перемовини”, – зазначив президент.

При цьому, він налаштований оптимістично щодо перебігу цих перемовин. “Я думаю, що там все вийде. Навіть складні партнери сьогодні стали трішки простішими. Ми активно з ними працювали”, – підсумував президент.

Відео дня

Вступ України до ЄС та НАТО – що треба знати

У грудні 2023 року лідери країн-членів ЄС започаткували перемовини про вступ України до Європейського Союзу. Вони рекомендували Єврокомісії затвердити переговорну рамку, тобто організаційні аспекти для подальших переговорів.

Як зазначала у березні віце-прем’єр-міністр з питань європейської та євроатлантичної інтеграції Ольга Стефанішина, між Україною та європейськими країнами було досягнуто “джентельменську домовленість” про затвердження старту перемовин щодо вступу України до ЄС у червні. За словами Володимира Зеленського, Україна вже впритул наблизилася до початку перемовин про вступ до ЄС.

Що ж до вступу України до НАТО, то, як зазначав генеральний секретар Альянсу Єнс Столтенберг, цей шлях відрізняється від європейської інтеграції. Після отримання запрошення до членства, вступ до НАТО відбувається дуже швидко, а не триває роками, як у випадку зі вступом до ЄС.

За словами Столтенберга, минулого року у НАТО були схвалені рішення щодо усунення вимог стосовно Плану дій щодо членства. Це сприятиме наближенню України до Альянсу, і коли наша країна отримає запрошення, це прирівнюватиметься до набуття членства в Альянсі.

www.unian.ua

Share

You may also like...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *