На виборах Європарламенту німців налякали українським податком

У Німеччині поширюється фейк про український податок. Фото: Pascal Bastien / AP

Вибори до Європарламенту, які проходять зараз у 21 країні ЄС, супроводжуються хвилею дезінформації. Зокрема, в Німеччині поширюється фейкова інформація про так званий «український податок», який нібито змусять платити громадян Євросоюзу.

Про це повідомляє видання «The Guardian» з посиланням на Європейську обсерваторію цифрових медіа. У своєму щоденному звіті «EDMO» заявила про поширення в Німеччині фальшивих повідомлень, згідно з якими від серпня 2024 року ЄС планує запровадити «український податок на солідарність» у розмірі 80 євро на місяць. Оглядачі назвали цей фейк спробою «підірвати підтримку України та водночас нагнітати негативні настрої щодо інституцій ЄС», які нібито збираються застосувати несправедливі заходи до громадян ЄС. І Єврокомісія, і Федеральне міністерство фінансів Німеччини підтвердили відсутність таких планів.

Іншим об’єктом дезінформації стала міграційна політика в ЄС. Зокрема, в Іспанії поширюють неправдиві заяви про те, що Соціалістична партія в Брюсселі, де сьогодні проходять вибори, представляє лише мусульманські громади.

Нагадаємо, що на виборах буде визначено наступний склад Європейського парламенту і, опосередковано, склад виконавчого органу ЄС — Європейської комісії. Опитування прогнозують, що ліберали й «зелені» втратять місця, а ультраправі депутати, за прогнозами, посилять свої позиції у порівнянні з результатами минулих європейських виборів 2019 року.

Голосування вже відбулися у Нідерландах, Чехії, Ірландії, Латвії, Словаччині та на Мальті. Загалом понад 370 мільйонів європейських громадян мають право голосувати у 27 державах ЄС, щоб обрати 720 членів Європарламенту.

tsn.ua

Share

You may also like...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *