Країни ЄС закликають обмежити пересування російських дипломатів

Вісім країн ЄС просять обмежити пересування російських дипломатів. Фото: Reuters

Міністри закордонних справ восьми країн Європейського Союзу звернулися до ЄС із закликом заборонити російським дипломатам вільне пересування по блоку та обмежити їхнє перебування лише в країнах, де вони акредитовані. Відповідний лист вони направили верховному представнику ЄС із зовнішньої політики Жозепу Боррелю, повідомляє Reuters.

У листі, датованому 11 червня, зазначається: «Вільне пересування власників російських дипломатичних і службових паспортів, акредитованих в одній державі перебування, по всій Шенгенській зоні полегшує зловмисну діяльність». Лист підписали міністри закордонних справ Чехії, Данії, Естонії, Латвії, Литви, Нідерландів, Польщі та Румунії.

Міністри наголошують, що розвідка, пропаганда і навіть підготовка диверсійних актів є основним завданням для великої кількості російських «дипломатів» у ЄС. Хоча випровадження таких осіб є важливим заходом, загроза з їхнього боку все ще залишається. «Ми вважаємо, що ЄС повинен суворо дотримуватися принципу взаємності та обмежити пересування співробітників російських дипломатичних представництв і членів їхніх сімей лише на території держави їх акредитації», — заявили міністри.

Варто зазначити, що раніше Чехія пропонувала обмежити пересування російських дипломатів Європою, а у травні про намір ввести такі обмеження заявила й Польща.

radiosvoboda.org

Share

You may also like...

Залишити відповідь

Ваша e-mail адреса не оприлюднюватиметься. Обов’язкові поля позначені *