Site icon Новини України ФБК Перший Діловий Первый Деловой

На ЗАЕС скоро може статися катастрофа, — «Енергоатом»

На ЗАЕС може статися катастрофа, подібна до Фукусіми. Фото: kyiv24

Запорізька атомна електростанція знову опинилася в центрі уваги через можливість серйозної ядерної катастрофи. В.о. голови «Енергоатом» Петро Котін заявив, що якщо під час відключення електроенергії на генераторах ЗАЕС закінчиться паливо, ситуація може обернутися катастрофою на кшталт тієї, що сталася на «Фукусімі» в Японії.

Котін пояснив, що постійні обстріли ЗАЕС часто перешкоджають постачанню електроенергії. Через це станція змушена використовувати дизельні генератори для підтримки систем охолодження. Проте точна кількість наявного дизельного пального на ЗАЕС залишається невідомою, що підвищує ризики.

Наразі всі шість реакторів ЗАЕС перебувають у режимі холодної зупинки. Це означає, що вони не виробляють енергію та не містять активного палива. Проте станція продовжує функціонувати, оскільки необхідно контролювати і обслуговувати системи охолодження, щоб запобігти перегріву відпрацьованого палива.

Котін наголосив, що ядерний об’єкт такого масштабу неможливо законсервувати, як звичайну промислову установку. Постійний нагляд і обслуговування систем охолодження є критично важливими для безпеки станції.

Довідка про аварію на «Фукусімі-1»

У 2011 році внаслідок землетрусу і цунамі сталася аварія на японській атомній електростанції «Фукусіма-1». Внаслідок аварії розплавилася активна зона реакторів на трьох енергоблоках, що призвело до вибуху. Це була наймасштабніша ядерна катастрофа після трагедії на Чорнобильській АЕС.

Ситуація на Запорізькій АЕС

Запорізька АЕС, найбільша в Європі атомна електростанція, була окупована російськими військами на початку повномасштабного вторгнення в Україну у 2022 році. Росіяни розмістили на території станції військову техніку та солдатів, а також замінували її. Крім того, окупанти часто вчиняють провокації поблизу АЕС, зокрема українська розвідка зафіксувала використання дронів-камікадзе над ядерними реакторами.

Ця нестабільна ситуація підвищує ризики виникнення серйозної ядерної катастрофи, що викликає значне занепокоєння як серед української, так і міжнародної спільноти.

rbc.ua

Exit mobile version